1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoossa valmistaudutaan jo sähköisiin ylioppilaskokeisiin – piuhaviidakko pelottaa

Ylioppilastutkintolautakunnan sähköinen kurssikoejärjestelmä tulee koulujen käyttöön vuodenvaihteessa. Espoossa ei jääty odottamaan tätä vaan ensimmäiset koevastaukset naputeltiin tietokoneille jo tänään tiistaina. Kompastelu kaapeleihin sai opettajat toivomaan pikaista päätöstä sähköisten yo-kokeiden langattomuudesta.

Kuva: Yle

Joukko ensimmäisen vuoden opiskelijoita istutettiin Espoonlahden lukiossa tietokoneiden ääreen heti ensimmäisessä kurssikokeessaan. Tästä huolimatta uusi tekniikka tuntui jännittävän lähinnä opettajia, kaupungin virkamiehiä ja ylioppilastutkintolautakunnan tarkkailijaa.

– Älkää laittako vielä tikkua koneeseen. Me haluamme nähdä, mitä tapahtuu, kun kaikki koneet laitetaan yhtä aikaa käyntiin, ohjeisti kemian ja matematiikan lehtori Timo Posti.

Palvelin joutuikin koville kolmestakymmenestä samanaikaisesta kirjautumisesta. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen kemian koe kuitenkin pyörähti melko kivuttomasti käyntiin.

Espoonlahden lisäksi sähköiset koetilat on syksyn aikana rakennettu Espoon yhteislyseon ja Etelä-Tapiolan lukioihin. Espoo otti sähköisyyteen varaslähdön, sillä ylioppilastutkintolautakunnan oma kurssikoejärjestelmä tulee koulujen käyttöön vasta vuodenvaihteessa. Espoonlahden lukion rehtorin Harri Korhosen mukaan aika on nyt otollinen.

– Nämä opiskelijat, jotka tänä syksynä aloittivat lukion, osallistuvat sähköiseen ylioppilastutkintoon parin vuoden kuluttua ja heidän kanssaan tätä on hyvä treenata heti alusta lähtien.

Koetilat vaativat kilometritolkulla kaapelia

Kirjoitusten sähköistäminen aloitetaan pienten kokelasmäärien kokeilla koko maassa syksyllä 2016. Ensimmäisinä tietokoneille pääsevät tuolloin saksan, filosofian ja maantiedon kirjoittavat abiturientit. Viimeisenä mukaan liitetään kaavoja ja erikoismerkkejä vaativa matematiikka, keväällä 2019.

Tekniikassa riittää sitä ennen ratkottavaa. Kolmen testiympäristön rakentaminen on maksanut Espoolle lähes 60 tuhatta euroa. Kaapelia on kulutettu kilometrikaupalla, sillä langatonta ratkaisua on pidetty tähän asti liian haavoittuvana.

Timo Postin kemian luokassa lattiat ovat peittyneet piuhoihin ja niitä suojaaviin kumimattoihin. Hän toivookin ylioppilastutkintolautakunnan päätyvän langattomuuden kannalle vielä syksyn aikana.

– Langallinen tuottaa aika paljon töitä, ja on vaikeaa sijoittaa 170 oppilasta yhdellä kertaa kirjoittamaan langallisesti. Ehkä langaton olisi helpompi toteuttaa, Posti toteaa.

Kokeiluluokkaan on saatu oppilaiden käyttöön uuden karheat kannettavat, mutta tulevaisuudessa abiturienttien on tarkoitus käyttää kokeissa omia tietokoneitaan. Tämä hankaloittaa järjestelyjä entisestään.

Koko opetustapa käännettävä sähköiseksi

Aivan yksinkertaista ei ole myöskään harjoittelukokeiden kysymysten tekeminen. Posti myöntää, että ensimmäiseen versioon kemian kokeesta päätyi virheitä, jotka opiskelijat heti huomasivat.

– Tällä hetkellä parantamisen varaa on melkoisesti, sillä sopivia ohjelmia ei ole. Nyt ei saada välivaiheita näkyviin eikä voida käyttää tyypillisiä merkintätapoja kemiassa ja matematiikassa.

Rehtori puolestaan perää pikaista muutosta opetustapoihin ennen ensimmäisiä sähköisiä ylioppilaskirjoituksia.

– Ei voida mennä sähköiseen kokeeseen ellei tietotekniikkaa ole käytetty opetuksessa. Muutoksen pitää tapahtua paitsi koejärjestelmissä, myös siinä jokapäiväisessä toiminnassa, opetuksessa ja opiskelussa, Harri Korhonen toteaa.

Lukiolaisille tietokoneet ovat arkipäivää

Kemian kokeesta käveli kuitenkin tiistaina ulos tyytyväisiä oppilaita.

– Olihan se vähän erilainen, kun oli aina tottunut siihen paperiversioon ja kynään ja kumiin. Toisaalta kirjoittaminen oli vähän helpompaa koneella, pohti Milja Nieminen heti kokeen jälkeen.

Samaa mieltä oli Vili Laamanen. Hän piti erityisesti siitä, että koneella vastausten korjaileminen jälkikäteen on huomattavasti paperiversiota helpompaa. Myöskään tulevat sähköiset kirjoitukset parin vuoden kuluttua eivät pelottaneet.

– Kyllä siihen vähän pitää valmistautua tietenkin, että ei voi tehdä muistiinpanoja kesken koetta, jos ei kynää ja paperia muuten anneta. Mutta ei koneen käyttöä muuten tarvitse hirveästi treenata, eiköhän se onnistu.