1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tumppaa tupakka lopullisesti – aistit herkistyvät jo muutamassa päivässä

Tupakoinnin lopettamiseen on monta hyvää syytä. Terveydellisten syiden lisäksi aistit avautuvat nopeasti uusille maku- ja tuoksuelämyksille.

terveys
Miehen käsissä sytkäri ja tupakka.
Arja Lento

Kokkolan terveyskeskuksen hyvinvointikoordinaattori Riitta Kujala listaa monia syitä tupakoinnin lopettamiseen. Tumppaaja huomaa edut ensimmäisenä parantuneina aistitoimintoina, maut ja tuoksut tuntuvat vahvemmilta.

– Makuaisti paranee ihan muutaman päivän päästä tupakoinnin lopettamisesta. Se on niitä asioita, joista nopeimmin huomaa lopettamisen edut. Samoin tuoksujen aistiminen kehittyy kahdessa, kolmessa päivässä ja se paranee edelleen ajan kuluessa. Lopettajat aistivat paremmin esimerkiksi ruuan tuoksun, tupakka tuoksuu puolestaan pahalta, etenkin esimerkiksi vanhat tumpit, kertoo Kujala

Kujalan mukaan fyysisen kunnon parantumisen huomaa varsin nopeasti kun häkä häviää elimistöstä. Samoin hengittäminen helpottuu, kun keuhkoputken supistuminen lakkaa.

– Myös verenkierto paranee, aika monet kärsivät kylmistä käsistä ja jaloista, senkin huomaa muutaman viikon jälkeen.

Kokkolan terveyskeskuksessa tupakoinnin lopettamiseen tähtäävät kurssit eivät ole enää niin suosittuja kuin takavuosina. Kurssien vetäjistäkin on pulaa.

– Moni on yrittänyt lopettaa aikaisemminkin, he ovat toimineet ryhmämuotoista vertaistukea. Ryhmiin sitoutuminen on kuitenkin monille vaikeaa. Suunnittelemme nyt teemamuotoisia tapaamisia, jolloin osallistujat voivat valita, mihin tapaamiseen osallistuvat, yhden tapaamisen teemana voi olla esimerkiksi lääkitys.

Monella tupakoinnin lopettajalla paino lähtee nousemaan, se on kuitenkin Kujalan mukaan usein ohimenevä ilmiö.

– Ruoka maistuu paremmalta lopettamisen jälkeen. Toisaalta tupakointi on tapa, joka korvataan usein toisella tavalla. Painonnousu kuitenkin tasaantuu usein puolen vuoden kuluttua lopettamisesta, en olisi siitä niin huolissaan, lohduttaa Kujala.

Lue seuraavaksi