1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Meeri Koutaniemi kuvasi orjiksi myytyjen tyttöjen selviytymistä Nepalissa

Useasti palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi tunnetaan rohkeana vähemmistöjen ja syrjittyjen ihmisten kuvaajana. Eri puolilla maailmaa otetut valokuvat muistuttavat ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta. Koutaniemen uusin näyttely kertoo orjatyöstä vapautuneista nepalilaistytöistä.

Meeri Koutaniemi Kuva: Yle

Laxmi, Swatika ja Nirmala ovat nuoria nepalilaistyttöjä, jotka ovat vapautuneet kotiorjuudesta. He kuuluvat etniseen tharu-vähemmistöön, joiden perheet ovat myyneet tyttäriään varakkaiden perheiden orjiksi, niin sanotuiksi kamalareiksi.

Lastenoikeusjärjestö Plan valistaa perheitä orjatyön haitoista ja tarjoaa tytöille koulutusta ja tukea.

Kuusamolaissyntyinen valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja Plan järjestivät nepalilaistytöille valokuvausprojektin elokuussa. Koutaniemi piti 12 tytölle viikon kurssin, jolla he oppivat valokuvausta sekä pohtivat kokemuksiaan ja unelmiaan.

Kuva: Iida Riekko

- Päämääränä oli tyttöjen itseluottamuksen vahvistaminen. Työpajan aikana tytöt jakoivat sekä sanoin että kuvin omaa elämäntarinaansa ja minä dokumentoin sitä. Puhuimme paljon unelmista ja niiden tavoittelemisestä, Meeri Koutaniemi kertoo

Nepalissa otetuista valokuvista koottu näyttely Vapaita unelmia tulee esille ihmisten kulkureitille helsinkiläiseen Kampin kauppakeskukseen.

- Nepalissa erityistä oli se, että sain työskennellä niin tiiviisti monen tytön kanssa yhtä aikaa. Näin sen, miten tytöt rohkaisivat toisiaan. Yleensä olen aika paljon yksin kuvattavani kanssa.

Kuvia vähemmistöistä ja unohdetuista

Meeri Koutaniemi antaa kasvot heille, joita ei muuten välttämättä nähtäisi. Vasta 26-vuotias kuvaaja on työskennellyt yli 30 maassa. Hän on kuvannut muun muassa pakolaisia, hiv-positiivisia sekä ympärileikattavia tyttöjä.

Vaikka minut mielletään usein vaikeiden ja rankkojen aiheiden kuvaajaksi, itse koen, että olen kuvaamassa myös ihmisten selviytymiskykyä, taistelutahtoa ja toivoa.

Meeri Koutaniemi

- Siihen tarvitsee aikaa ja kärsivällisyyttä sekä molemminpuolista kunnioitusta, että kohtaa toisen kuin kohtaisi kenet tahansa. Valokuva ei ole sen kohtaamisen funktio. Ensin tutustutaan. Aito kiinnostus huokuu, jos se on läsnä.

Valokuvaaja on palkittu kuvistaan Suomessa ja ulkomailla. Vuoden lehtikuvaajaksi hänet on valittu jo kahdesti.

- Vaikka minut mielletään usein vaikeiden ja rankkojen aiheiden kuvaajaksi, itse koen, että olen kuvaamassa myös ihmisten selviytymiskykyä, taistelutahtoa ja toivoa. Ehkä nuo kolme asiaa ovat paljon enemmän läsnä kuin kärsimys.

Kuva: Meeri Koutaniemi

Kaikilla samat toiveet ja pelot

Meeri Koutaniemi ei halua sitoutua vakituiseen työpaikkaan, vaan jatkaa mieluummin freelancerina, vapaana kuvaajana.

Meneillään on useita projekteja, muun muassa kirja suomalaisiirtolaisten ja Pohjois-Amerikan intiaanien jälkeläisistä, fintiaaneista. Työryhmässä Koutaniemi vastaa kirjan kuvituksesta. 

Kaikki haluavat tulla rakastetuiksi ja pitää huolta rakkaimmistaan. Meillä kaikilla on aika samanlaiset toiveet ja pelot.

Meeri Koutaniemi

- Haluan puhua kulttuurisesta samankaltaisuudesta. Usein puhutaan, kuinka erilaisia me olemme ja kuinka erilaisia eri kultuuurit ovat. Itse olen huomannut omilla matkoillani, että meillä kaikilla on aika samanlaiset tarpeet.

- Kaikki haluavat tulla rakastetuiksi ja pitää huolta rakkaimmistaan. Meillä kaikilla on aika samanlaiset toiveet ja pelot, Meeri Koutaniemi toteaa.

Vapaita unelmia näyttely on avoinna Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä 6.10.-12.10.2014. Lisäksi samana päivänä nepalilaistyttöjen ottamista valokuvista avautuu verkkonäyttely Plan Suomen kotisivuilla.