1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihreä tee ei olekaan terveellisin?

Suomalaiset ovat löytäneet makuteet ja teen tapaiset yrttijuomat. Joissakin kahviloissa on jo oma teelista. Suomen tee- ja kahviseuran mukaan teellä voi hifistellä yhtä lailla kuin viineillä.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Tee mielletään Suomessa syysjuomaksi.

– Olemme huomanneet, että haudutettua teetä menee nyt paljon. Menekki vain kasvaa, kun ilmat viilenevät, sanoo Marja Kotonen kahvila-konditoria Huovilasta Haminasta.

Kauppojen laajentuneet teevalikoimat ovat innostaneet suomalaiset kokeilemaan erilaisia teemakuja ja myös yrttijuomia. Twinings-teetä Suomessa myyvän ja markkinoivan Valora Trade Finlandin mukaan kofeiinittomien yrttijuomien myynti on kasvanut.

– On siirrytty mustasta erilaisiin maustettuihin versioihin, on tapahtunut pirstaloitumista, sanoo Twiningsin tuotepäällikkö Susanna Maristo.

Valkoista, keltaista, punaista

Joissakin kahviloissa on jo omat teelistat.

– Makumaailma on niin laaja, että teellä voi hifistellä ihan yhtä lailla kuin viineillä. Meillä on listalla 30 eri makua, kertoo kotkalaisen kahvila Tulikukon omistaja ja Suomen tee- ja kahviseuran puheenjohtaja Maisa Venäläinen.

Kaikille tuttujen mustan ja vihreän teen lisäksi suomalaiset ovat tutustuneet valkoiseen, keltaiseen ja punaiseen teehen. Rooibos ja mate ovat puolestaan  teen tyyppisiä pensaita Afrikassa tai Etelä-Amerikassa.

Teen väri on sidonnainen käsittelytapaan ja alueeseen, jolta se tulee.

– Valmiina teejuomina niitä ei ehkä erota toisistaan, Venäläinen toteaa.

Perillä yrteistä

Maailmalla juodaan eniten mustaa teetä, mutta Suomessa tee mielletään myös terveysjuomana. Terveysvaikutukset liitetään yleensä vihreään teehen, vaikka valkoinen on vähintään yhtä terveellistä.

– Molemmissa on antioksidantteja ja kivennäisaineita. Valkoinen tee on kaikkein terveellisin vaihtoehto, koska sitä on käsitelty vähiten, Venäläinen sanoo.

Suomalaiset ovat perehtyneet yrttien terveysvaikutuksiin. Moni valitsee teensäkin sen mukaan.

– Esimerkiksi inkivääri on hyväksi aikuisille naisille.