Talvivaaran uusi vesienpuhdistamo täyttää ympäristöluvan vaatimukset

Talvivaaran itse hankkima vesienpuhdistuskapasiteetti täyttää ympäristöluvan vaatimukset, toteaa Kainuun ELY-keskus. Talvivaaran kaivosyhtiön uusi, käänteisosmoositekniikkaan perustuva purkuvesien puhdistuskapasiteetti valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä. Aiemmin kesällä viranomaiset uhkasivat ostaa puhdistuskapasiteetin valtion piikkiin, mikäli yhtiö ei siihen itse kykene.

Kotimaa
Talvivaaran kaivosalue Sotkamossa 11. kesäkuuta 2014.
Talvivaaran kaivosalue Sotkamossa 11. kesäkuuta 2014.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Talvivaaran itse hankkima, käänteisosmoositekniikkaan perustuva vesienpuhdistuskapasiteetti täyttää ympäristöluvan vaatimukset, toteaa Kainuun ELY-keskus.

Kaivosalueelle on nousemassa käänteisosmoosiin perustuva vesienpuhdistuslaitos vuodenvaihteeseen mennessä. Vastaavaa tekniikkaa käytetään muun muassa tislattaessa merivedestä juomavettä.

Laitoksen kapasiteetti on noin 150 kuutiota jätevettä tunnissa, josta puhtaan veden tuotto on noin 50 prosenttia. Talvivaaran mukaan laitoksen kapasiteetti riittää käsittelemään noin 1,3 miljoonaa kuutiota jätevettä vuodessa. Puhdasta vettä laitoksen putken päästä saadaan ulos noin 0,6 miljoonaa kuutiota vuodessa. Talvivaaran antamien tietojen mukaan laitoksen kustannukset ovat alle miljoona euroa.

– Käytännössä sieltä tulee tislattua vettä, kaikkeahan meidän ei tarvitse ihan juomavedeksi tislata. Jätejae eli rejekti käytetään malmikasojen kasteluun, toteaa Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen.

Kainuun ELYn mukaan Talvivaaran toimittamat asiakirjat ovat riittäviä ja suunnitelmat kunnossa.

– Tällä hetkellä nämä Talvivaaran meille toimittamat suunnitelmat ovat valvontaviranomaisen mielestä riittäviä, toteaa Kainuun ELY-keskuksen yksikön päällikkö Sari Myllyoja.

Talvivaaran vesiasioita koskevassa ympäristöluvassa lupaviranomainen on edellyttänyt, että yhtiön on hankittava lisää vesienpuhdistuskapasiteettia ja parannettava vesien käsittelyä alueella. Vesienhallinnan kokonaisuuteen liittyy myös muun muassa Kuljun altaan rakentaminen.

Kainuun-ELY suunnitteli isompaa ja kalliimpaa puhdistuslaitosta

Kainuun ELY uhkasi kesällä hankkia jopa 4 miljoonaa euroa maksavat puhdistuslaitteet yhtiön kustannuksella. Kainuun ELY ei aio viedä nyt eteenpäin omia hankintojaan.

– ELY on tehnyt alustavia teknisiä suunnitelmia, mutta teettämispäätös on edelleen voimassa. Hallintopakkopäätös oli määräaikainen ja se on voimassa tämän vuoden loppuun saakka, Myllyoja kertoo.

Kainuun ELY hahmotteli alustavissa teknisissä suunnitelmissa kaivosalueelle rakenteilla olevasta laitoksesta suurempaa puhdistuslaitosta. Suunnitelmissa oli rakennuttaa noin 800 000 kuutioon vuosikapasiteetiltaan yltävä vesienpuhdistuslaitos, Talvivaaran tilaaman puhdistuslaitoksen kapasiteetti yltää noin 0,6 miljoonaan kuutioon. Myllyojan mukaan ero ei ole olennainen.

– Kysymys on kuitenkin samasta suuruusluokasta, Myllyoja toteaa.

Hankintakustannuksissa olevan eron Myllyoja arvio selittyvän suunnitelmien eroavaisuudella.

– Hintaero voi tulla siitä, että toiminnanharjoittajan suunnittelema hankinta sijoitetaan sisälle prosessiin. ELY:n tekemässä suunnitelmassa puhdistuslaitos olisi tullut hieman toisenlaisiin paikkoihin, Myllyoja toteaa.

Talvivaara aikoo eroon ylimääräisistä jätevesistä kolmessa vuodessa

Talvivaaran kaivosalueella on ylimääräisiä jätevesiä noin 6,8 miljoonaa kuutiota. Puhdistettuina alueella odottaa luontoon eli lähijärviin johtamista noin 1,5 miljoonaa kuutiota.

Talvivaara itse arvioi pääsevänsä eroon ylimääräisistä jätevesistä kolmessa vuodessa.

– Kolmessa vuodessa on meillä vanhat vedet käsitelty. Meille ei tule enää prosessikuormaa, toteaa Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen.