Martti Hämäläisen palkinto Juhana Frösenille

Nuoren tutkijan palkinnon saa neurokirurgian erikoislääkäri, joka on kartoittanut aivovaltioaneurysmien puhkeamiseen johtavia solu- ja molekyylitason tapahtumia. Puhkeamisen aiheuttamaan verenvuotoon kuolee Suomessa vuosittain noin 500 ihmistä.

terveys

Pohjois-Savon lääkäriyhdistys on myöntänyt Martti Hämäläisen nimeä kantavan nuoren tutkijan palkinnon Juhana Frösenille. Dosentti Frösen on työskennellyt Kuopion yliopistollisessa sairaalassa neurokirurgian erikoislääkärinä tämän vuoden alusta.

Vuonna 2006 väitellyt ja 2013 neurokirurgian erikoislääkäriksi valmistunut Juhana Frösen on keskittynyt tutkimustyössään aivovaltioaneurysmien puhkeamiseen johtavien solu- ja molekyylitason tapahtumien selvittämiseen. Tutkimustuloksien avulla on voitu kehittää uusia menetelmiä aneurysmien vuotoriskin arvioimiseksi.

Aivovaltioaneurysman puhkeamisen aiheuttama lukinkalvonalainen verenvuoto eli SAV on yleinen sairaus Suomessa. Maassa diagnosoidaan vuosittain noin tuhat uutta SAV-potilasta, joista lähes puolet kuolee.

Frösen on alkanut koota Kysissä tutkimusryhmää, joka pyrkii kartuttamaan tietoa ja luomaan tietokantoja, joiden avulla aivoverisuonisairauksista kärsivien potilaiden hoitoja voitaisiin parantaa.

5 000 euron arvoinen Martti Hämäläisen palkinto myönnetään vuosittain alle 40-vuotiaalle lääketieteen lisensiaatille tai tohtorille.