1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Niinistö ilmastokokouksessa: Meidän on toimittava

Ban Ki-moon kutsui ilmastokokouksen koolle korkeimmalla mahdollisella valtionpäämiestasolla YK:n yleiskokouksen aatoksi. Tarkoitus on tehdä ajantasaus ennen ensi vuoden Pariisin neuvotteluja uuden, kansainvälisen ilmastosopimuksen saamiseksi.

Kotimaan uutiset
Sauli Niinistö
UNTV

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on käyttänyt Suomen puheenvuoron YK:n ilmastohuippukokouksessa. Niinistö totesi, että ilmastonmuutos etenee vääjäämättä ja ryöstäytyy hallinnasta, jos mitään ei tehdä.

Niinistön mukaan maailmanlaajuinen ilmastosopimus on saatava aikaan ensi vuonna Pariisissa, ja Suomi itse nopeuttaa ilmastonmuutokseen vaikuttavia toimia.

– Kuten Varsovan ilmastokokouksessa viime vuonna todettiin, Suomi osallistuu Vihreään ilmastorahastoon. Voin ylpeänä ilmoittaa, että Suomi aikoo tukea rahaston resurssien mobilisoinnin alkurahoitusta, Niinistö sanoi puheessaan.

Suomen pitkän tähtäimen tavoite on hiilineutraali yhteiskunta, mikä on eduskunnalle annetun ilmastolain henki. Lain tarkoituksena on pitkällä tähtäimellä vähentää päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Hiilivoimasta Suomi pyrkii luopumaan vuoteen 2025 mennessä.

New Yorkin konferenssin yhteydessä monet suuryritykset tekevät myös omia sitoumuksiaan ilmastotalkoiden hengessä.

– Toiminta ilmastonmuutoksen lieventämiseksi voidaan nähdä mahdollisuuksien lähteenä, presidentti Niinistö sanoi. Hänen mukaansa johdonmukainen ilmastopolitiikka toimii myös perustana matalahiiliselle yritystoiminnalle.

Yhdysvaltain puheenvuoron tiistai-iltana käyttää presidentti Barack Obama. Hänen odotetaan ilmoittavan toimista, kuinka liittovaltion hallinnollisissa toiminnoissa jatkossa on otettava huomioon ilmastoa kuormittavat vaikutukset. Yhdysvaltain ei kuitenkaan odoteta ilmoittavan uusista päästötavoitteista ainakaan ennen ensi vuotta. Pahimpiin ilmaston kuormittajiin lukeutuvat Kiina ja Intia eivät osallistu ilmastohuippukokoukseen.

Olli-Pekka Sulasma, New York

Lue seuraavaksi