Venäjän duuma haluaa ulkomaalaiset ulos tiedotusvälineistä – kohteena myös Sanoma-konserni

Vuonna 2016 ulkomaalaiset saisivat omistaa vain viidenneksen venäläisistä mediayrityksistä. Duuma perustelee lakiesitystä informaatiosodalla.

media

Venäjän parlamentin alahuone kannattaa lakia, joka rajoittaisi tiukasti ulkomaalaisten yritysten ja henkilöiden omistusoikeutta venäläisiin tiedotusvälineisiin.

Duuman alahuoneen ensimmäisessä lukemisessa vain yksi edustaja vastusti ehdotusta, jonka mukaan ulkomaalaiset saisivat omistaa korkeintaan 20 prosenttia Venäjällä toimivasta tiedotusvälineestä. Lain läpimeno vaatii hyväksynnän kolmessa istunnossa.

Parlamentin jäsenet puolustivat lakia käynnissä olevalla informaatiosodalla, jota länsimaat käyvät Venäjää vastaan.

– Valitettavasti Venäjää vastaan käynnissä oleva kylmä sota, informaatiosota sanelee tietyt lait ja toimet. Turvallisuus tulee ensin, markkinat vasta sitten, sanoi kansanedustaja Vadim Dengin, joka esitteli lakialoitteen duumalle.

Hänen mukaansa länsimedia ostaa Venäjän lehtiä yrittäen näin hallita venäläisiä, erityisesti nuorisoa.

Laki astuisi voimaan vuonna 2016. Sen myötä ulkomaalaisia saisi olla mediayhtiöiden omistajina tai johdossa korkeintaan viidennes. Määräys koskisi myös venäläisiä, joilla on kaksoiskansalaisuus.

Laki iskisi myös Sanoma-konserniin

Jos ehdotettu laki hyväksytään, olisi se isku myös Sanoma-konsernille. Sanoma omistaa Independent Media -tytäryhtiönsä kautta mm. osuuden yhdestä Venäjän suurimmista talouslehdistä, Vedomostista sekä englanninkieliset The Moscow Times ja St. Petersburg Times -lehdet, sekä useita aikakauslehtiä.

Ulkomaiset media-analyytikot ovat arvelleet, että duuman aikomusten takana on halu vaimentaa Venäjän hallintoon kohdistuva kritiikki.

Venäjän suurimmat mediayhtiöt ovat nykyään Kremliä lähellä olevien tahojen omistuksessa tai vähintäänkin kontrollissa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset