Sähköhäiriöharjoitus keskeytettiin – katko venyi Rovaniemellä liian pitkäksi

Sähköt olivat poikki Rovaniemellä joillakin alueilla runsaan tunnin.

Kotimaa
Osalle Rovakatua jäi valoja palamaan
Sauli Antikainen / Yle
Osalle Rovakatua jäi valoja palamaan
Video Rovakadulta, jossa osa valoista pimeni tiistai-iltana. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Suursähköhäiriöharjoitus Valve 2014 jouduttiin keskeyttämään tiistaina, koska rovaniemeläisten sähkönsaanti venyi luvattua pidemmäksi. Sähköt olivat poikki Rovaniemellä joillakin alueilla runsaan tunnin, kun alun perin oli luvattu, että katkokset kestävät enimmillään 45 minuuttia.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan sähköjä ei saatu palautettua vesivoiman avulla suunnitellussa aikataulussa. Sähköt palautettiin liittämällä Rovaniemen alue kantaverkkoon.

– Meillä oli harjoituksen aikana muutamia teknisiä ongelmia, jotka pitkittivät sähköjen palautusta. Harjoituksen kestolle oli asetettu määräaika ja kun tämä täyttyi, päätettiin harjoitus keskeyttää, johtaja Reima Päivinen Fingridistä kertoo tiedotteessa.

Päivinen toteaa, että tästä huolimatta harjoitus oli "erittäin onnistunut".

Sähkökatkoksia oli illansuussa Tervolan ja Rovaniemen Muurolan alueilla kello 18 alkaen ja Rovaniemellä kello 21.15 alkaen. Alueille saatiin sähköt palautettua viimeistään kello 22.25. Katkojen vaikutusalueella oli kaiken kaikkiaan vajaat 30 000 taloutta. Harjoituksesta oli rajattu pois tärkeitä kohteita, muun muassa Lapin keskussairaala ja terveysasemia, joissa sähköt olivat päällä koko ajan.

Sähköyhtiöt ja viranomaiset harjoittelivat tiistaina Lapissa tilannetta, jossa sähköt katkeavat laajalta alueelta ja ne palautetaan verkkoon ilman ulkopuolista sähköä. Harjoituksessa jouduttiin kuitenkin turvautumaan ulkopuoliseen sähkönlähteeseen, jotta sähkökatkos saatiin loppumaan riittävän nopeasti.

Katso Rovaniemen pimeneminen TV-uutislähetyksestä