1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Intian avaruusluotain MOM lähestyy Marsin kiertorataa – historiallinen hetki maan avaruusohjelmalle

Luotaimen odotetaan saavuttavan Marsin kiertoradan myöhään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. Onnistuessaan hanke olisi merkittävä askel Intian avaruusohjelmalle.

Intian luotain kokoonpanoalustalla. Kuva: Indian Space Research Organization / EPA

Intian avaruusluotain Mars Orbiter Mission, tuttavallisesti MOM, lähestyy Marsin kiertorataa. Luotaimen odotetaan saavuttavan Marsin kiertoradan myöhään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, mikäli kaikki hanke onnistuu. Marsin kiertoradan saavuttaminen olisi merkittävä askel Intian avaruusohjelmalle.

– Luotain on hyvässä kunnossa. Se on tehnyt jo 98 prosenttia matkastaan Marsiin, avaruuskeskuksen johtaja K. Radhakrishnan kertoi tiistai-iltana.

Mikäli Intian luotain saavuttaa Marsin kiertoradan, sen on tarkoitus tutkia punaista planeettaa kiertoradalta käsin puolen vuoden ajan.

MOM-luotain on avaruusalukseksi poikkeuksellisen edullisesti rakennettu, sen hinnaksi tuli vain 75 miljoonaa dollaria, eli reilut 58 miljoonaa euroa. Esimerkiksi NASAn Mars-hanke Maven maksoi noin 671 miljoonaa dollaria.

Intian luotain on varusteltu intialaisella teknologialla. Intia tavoitteleekin hankkeella myös mahdollisuutta näyttää kansainvälisesti, että maalla on kapasiteettia rakentaa Marsin kiertoradalle pääsevä luotain.

Onnistuminen ei ole varmaa

Marsin kiertoradan saavuttaminen ei ole helppo nakki. Mikään maa ei ole onnistunut ensimmäisessä Mars-operaatiossaan. Yli puolet, tarkalleen 23 yritystä 41:sta, on epäonnistunut. Esimerkiksi Japani yritti saavuttaa Marsin kiertorataa vuonna 1999 ja epäonnistui.

Toistaiseksi Marsin kiertoradan ovat onnistuneesti saavuttaneet Yhdysvallat, entinen Neuvostoliitto sekä Euroopan avaruusjärjestö ESA. Yhdysvaltojen ensimmäinen menestyksekäs Mars-hanke oli vuoden 1964 Mariner. Entinen Neuvostoliitto saavutti Marsin vuonna 1971 ja Euroopan avaruusjärjestö ESA onnistui vuonna 2003.

Tällä hetkellä Marsin kiertoradalla on kolme muutakin toiminnassa olevaa satellittia, kaksi Yhdysvaltain NASA:lta ja yksi eurooppalaiselta ESA:lta. Marsin pintaa tutkivat myös parhaillaan NASAn mönkijät Curiosity ja Opportunity.

Intialaiset valvovat nähdäkseen historiallisen hetken

Tunnelmat Intiassa ovat odottavat ja innokkaat. Intian avaruusjärjestö ISRO kannustaa ihmisiä seuraamaan hanketta suorassa verkkolähetyksessä (siirryt toiseen palveluun) ja välittää tilanneraportteja luotaimen matkasta muun muassa Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.