1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

TS: Suomalaiset viljelijät eivät ole hakeneet pakotekorvauksia

Keskiviikon Turun sanomat kertoo, että suomalaiset hedelmä- ja vihannesviljelijät eivät ole hakeneet EU:n pakotekorvauksia.

Keskiviikon Turun sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan EU:n pakotekorvaukset eivät kiinnosta suomalaisia hedelmä- ja vihannesviljelijöitä.

– Suomalaisilta viljelijöiltä ei toistaiseksi ole tullut yhtään ainoaa korvaushakemusta, sanoo valtiosihteeri Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä.

Euroopan unioni on kertonut maksavansa Venäjän vastapakotteista kärsiville hedelmä- ja vihannesviljelijöille yhteensä 125 euron arvosta korvauksia. Viljelijät voivat hakea EU:n pakotekorvauksia marraskuun loppuun saakka.

Pakotetukea annetaan muun muassa kurkkuja, porkkanoita, tomaatteja, kaalia, omenia ja sieniä kasvattaville. Tukia myönnetään esimerkiksi tuotteiden poistamiseen markkinoilta niin, että niitä jaetaan ilmaiseksi. Lisäksi tukia maksetaan hedelmien tai vihannesten korjaamatta jättämisestä tai raakana korjaamisesta.

Artjoki kertoo Turun sanomille, että pakotteet eivät ole vaikuttaneet hedelmien ja vihannesten hintoihin Suomessa. Sen sijaan muualla Euroopassa vaikutuksia on ollut ja korvauksia on haettu melko runsaasti.

Pakotetuet rahoitetaan EU:n budjetista, jossa on 400 miljoonan euron kriisivaraus maatalouden markkinahäiriöiden kattamiseen.