1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Intian luotain Marsin kiertoradalle – maa teki avaruushistoriaa

Intian avaruusluotain MOM pääsi aikaisin keskiviikkona onnistuneesti Marsin kiertoradalle. Intia on nyt ensimmäinen valtio, jonka onnistui Mars-operaatiossa ensimmäisellä yrittämällä.

Intian luotain kokoonpanoalustalla.

Intian avaruusluotain Mars Orbiter Mission, tuttavallisesti MOM, teki avaruushistoriaa aikaisin keskiviikkona saavuttamalla onnistuneesti Marsin kiertoradan.

Ennen Intian onnistumista mikään yksittäinen maa ei ollut onnistunut ensimmäisessä Mars-operaatiossaan. Ylipäätään yli puolet aiemmista Mars-operaatioista on epäonnistunut.

Marsin kiertoradan saavuttaminen on merkittävä askel Intian avaruusohjelmalle. Intian luotaimen on tarkoitus tutkia punaista planeettaa kiertoradalta käsin ainakin puolen vuoden ajan.

Pienen auton kokoinen MOM-luotain on avaruusalukseksi poikkeuksellisen edullisesti rakennettu. Myös Mangalyaan-nimellä tunnettu MOM on varusteltu intialaisella teknologialla. Intiassa luotainhanke nähdään mahdollisuutena näyttää kansainvälisesti, että maa pystyy rakentamaan Marsin tutkimiseen soveltuvan luotaimen.

Ennen Intiaa Marsin kiertoradan olivat onnistuneesti saavuttaneet Yhdysvallat, entinen Neuvostoliitto sekä Euroopan avaruusjärjestö ESA.

Tällä hetkellä Marsin kiertoradalla on MOMin lisäksi kaksi Yhdysvaltain NASA:n toimivaa satelliittia ja yksi eurooppalaisen ESA:n toiminnassa oleva satelliitti. Marsin pintaa tutkivat myös NASAn mönkijät Curiosity ja Opportunity.

Intialaiset heräsivät aikaisin nähdäkseen historiallisen hetken

Intian avaruusjärjestö ISRO kannusti ihmisiä seuraamaan hanketta suorassa verkkolähetyksessä (siirryt toiseen palveluun) ja välitti tilanneraportteja luotaimen matkasta muun muassa Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun). Intialaiset jakoivatkin innokaasti tunnelmiaan sosiaalisessa mediassa. Moni kertoi olevansa ylpeä maan avaruusjärjestö ISROn saavutuksesta. Marsia kiertävälle radan saavuttaminen nähtiin osoituksena Intian nousemisesta avaruustutkimuksen kärkimaiden joukkoon.

Avaruusohjelmaa on myös arvosteltu. Kriitikoiden mukaan maan hallituksen pitäisi keskittyä kansalaistensa perustarpeiden tyydyttämiseen sen sijaan, että keskittyisivät avaruusteknologiaan.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.