Tutkija stressitilanteista: Ennakoi, mutta älä vatvo

Mahdollisiin stressitilanteisiin, kuten esimerkiksi työpaikan menetykseen, on hyvä varautua ennalta. Vatvomaan ja rypemään ei silti kannata jäädä, neuvoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Kotimaa
Timo Partonen.
Timo Partonen.Yle

Kun useassa yrityksessä on käynnissä yt-neuvottelut ja ilmassa leijuu irtisanomisen uhka, kokee moni tilanteen stressaavaksi. Mahdolliset stressitekijät kannattaa ennakoida, mutta vatvomaan ei pidä jäädä, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen.

– Kannattaa kartoittaa olemassa olevat vaihtoehdot. Mitä teen, jos uhka toteutuu? Pitää muistaa, että elämä jatkuu muutoksen jälkeen. Voi miettiä, miten minä uudessa tilanteessa toimin.

Ennakoinnin ja vatvomisen välillä on selvä raja.

– Vatvominen viittaa siihen, että löytää liian monta vaihtoehtoa. Ihminen menettää realistisen näkökulman, jos alkaa huolehtia kaikesta mahdollisesta. Se on kuluttavaa. Kannattaa keskittyä nykyhetkeen, Partonen sanoo.

Ihmiset reagoivat stressiin hyvin eri tavoin. Toiset passivoituvat, toisilla herää vastarinta.

– Vastarinnankin pitäisi olla rakentavaa. Stressitilanteessa pitäisi yrittää olla oma itsensä ja suhtautua tilanteeseen rakentavasti.

Stressitilannetta kannattaakin Partosen mukaan purkaa pala palalta.

– Pitää pohtia, mitä on tapahtunut. Se riippuu ihmisestä ja tapahtumista, kuinka nopeasti näköala kirkastuu. Joillakin siihen voi mennä pari vuotta. Kannattaa säilyttää yhteys muihin ihmisiin, keskustella muiden kanssa, kartoittaa omia vaihtoehtoja, käyttää huumoria ja olla rakentava.