1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Isisin vastainen liittouma merkki Yhdysvaltain muuttuneesta strategiasta

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola sanoo, että Yhdysvallat tarvitsee keskeisten sunnivaltioiden tuen sotilasoperaatiolle Syyriassa.

Ylen aamu
Mika Aaltola.
Mika Aaltola aamu-tv:ssä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mika Aaltolan mukaan Yhdysvaltain kokoama laaja Isis-järjestön vastainen liittouma kertoo maan muuttuneesta sotilaallisesta linjasta.

– Yhdysvallat ei enää etukenossa lähde tällaisiin operaatioihin, vaan se hakee isoja koalitioita ja pyrkii saamaan aikaan syvempää vaikutusta alueella, Aaltola sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Yhdysvallat ei enää etukenossa lähde tällaisiin operaatioihin, vaan se hakee isoja koalitioita ja pyrkii saamaan aikaan syvempää vaikutusta alueella.

Mika Aaltola

Yhdysvallat aloitti tiistain vastaisena yönä Isis-järjestöä vastaan suunnatut ilmaiskut Syyriassa. Iskuihin osallistuivat myös Bahrain, Jordania, Qatar, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Aaltola huomauttaa, että tärkeässä roolissa Yhdysvaltain operaatiossa ovat Syyrian ja Irakin sunnimuslimit.

– Heidän kurjuutensa sisällissodan syövereissä Syyriassa on suuri ja on johtanut radikalisoitumiseen. Sen hoitamiseen vaaditaan keskeisten sunnivaltioiden tukea.

Obaman kaudella suuri muutos

Aaltolan mukaan Yhdysvaltain ulkopolitiikassa tapahtui suuri muutos presidentti Barack Obaman astuessa valtaan.

– Suuri muutos, joka tapahtui Yhdysvalloissa Obaman astuessa valtaan oli se, että Yhdysvallat vetäytyi uusiin sfääreihin hallitsemaan asioita taustalta, Aaltola sanoi.

Suuri muutos, joka tapahtui Yhdysvalloissa Obaman astuessa valtaan oli se, että Yhdysvallat vetäytyi uusiin sfääreihin hallitsemaan asioita taustalta.

Mika Aaltola

Aaltolan mukaan Yhdysvallat lanseerasi niin sanotun takaapäin johtamisen -konseptin, jossa alueellisille liittolaisille annettiin paljon enemmän valtaa ja vastuuta. Yhdysvallat alkoi soveltaa myös Obaman oppia, jonka mukaan Irakin sodan kaltaisia virheitä ei enää haluta tehdä.

Aaltola muistuttaa, että Yhdysvallat on kuitenkin jatkanut Obamankin kaudella muun muassa lennokki-iskuja Lähi-idässä.

– Ei Yhdysvallat ole häipynyt, mutta sen vaikuttamisen keinot eivät ole enää sellaisia suurimittaisia sotilaallisia operaatioita kuin aikaisemmin.

Aaltolan mukaan Obama on harjoittanut minimalistista ulkopolitiikkaa, jossa toimitaan vasta sitten, kun oireet tulevat niin vahvoiksi, että Yhdysvaltojen välittömät kansalliset edut alkavat vaarantua.

Lue seuraavaksi