1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Museovirasto tuo lehtien historiallisia lehtikuvia kaiken kansan nähtäville

Sanomalehti Kaleva on lahjoittanut puolitoista miljoonaa lehtikuvaa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle. Kokoelmassa on kuvia seitsemältä vuosikymmeneltä. Museovirasto digitoi eri lehdiltä saamiaan kuvia kaikkien kiinnostuneiden katseltavaksi.

Kuva: Kuva: Martti Kesäniemi / Kaleva / JOKA / Museovirasto

Sanomalehti Kaleva on lahjoittanut historiallisen lehtikuvakokoelmansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle JOKAlle. Kalevan kuvat tuovat JOKAn kuuden miljoonan lehtikuvan kokoelmaan ainutlaatuisen lisän Pohjois-Suomen historiaa. Kuvat kertovat muun muassa poliittisista käänteistä, urheilukisoista ja paikallisista tapahtumista.

Museoviraston mukaan etenkin niin sanotuilla Aaron albumikuvilla on historiallista merkitystä. 225 valokuva-albumissa on yli 23 000 lehtikuvaa. Albumit on nimetty Kalevan toimitusjohtajana elämäntyönsä tehneen Aaro Korkeakiven mukaan.

– Albumikuviin kuuluvat originaalit ovat meidän mielestämme koko kokoelman ydin. Siellä on 6 000 lasinegatiivia ihan 1930-luvun alusta asti, Museoviraston amanuenssi Raija Linna kertoo.

Luovutus turvaa kuvien säilymisen

Tuoreimmat JOKAlle siirretyt kuvat ovat 1990-luvulta. Kalevan päätoimittaja Markku Mantilan mukaan kokoelman siirrolla pystyttiin takaamaan, että kuvat ovat tallessa ja hyvässä kunnossa tulevaisuudessakin.

– Pelkäsimme, että kuvat haurastuvat siihen kuntoon, ettei niitä voi enää käyttää. Pari vuotta sitten totesimme, että Museovirastolla on tarvittavat tilat ja osaaminen kuvien läpikäyntiin, varastointiin ja siirtämiseen.

Kalevan lahjoittamat kuvat ovat nyt Journalistisen kuva-arkiston kokoelmatiloissa Vantaalla. Vanhimpia lasinegatiiveja aletaan puhdistaa, minkä jälkeen kuvat digitoidaan ja lain puitteissa myös julkaistaan kaiken kansan nähtäville. Seitsemän vuosikymmenen aikana ikuistetuista kuvista näkee hyvin, miten lehtikuvaaminen on muuttunut vuosien saatossa.

Vanhat kuvat harvinaisuuksia

– Mitä kauemmas mennään, sitä vähemmän kuvia on. Alussahan lehtikuva oli yksittäiskuvaa: yhdestä tapahtumasta otettiin vain yksi ainut kuva. Nykyisin uutistapahtumasta voi olla paljon kuvia, sillä digikuvaus on kasvattanut kuvaajien määrää, Linna kertoo.

JOKA:lla on kokoelmissaan Maaseudun Tulevaisuuden lähes koko 1900-luvun kattava kuva-aineisto, uutiskuvatoimisto Pressfoton arkisto ja useita kuvaajakokoelmia. Näitä kuvia pääsee katsomaan Museoviraston Kuvakokoelmat.fi-kuvapalvelussa ja Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-verkkopalvelussa myöhemmin tänä syksynä. Ensimmäiset Kalevan kuvat siirretään palveluihin todennäköisesti ensi vuoden puolella.