1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Pekkala

Pekka Pekkala: Näkemiin tekstari, täältä tulee äänäri

Puhumisen lisääntyminen ei ole pelkkää hipstereiden höpinää, kirjoittaa Pekka Pekkala blogissaan.

Pekka Pekkala
Pekka Pekkala.
Pekka Pekkala.Flaminia Fanale

Kuukausi sitten pohdin tässä blogissa sitä, pitäisikö matkapuhelinta käyttää joskus myös puhumiseen. Olin – ja olen edelleen – kurkkuani myöten täynnä sosiaalista mediaa, josta meinaa väkisin tulla matkapuhelimeni isäntä.

Pian bloggaukseni jälkeen luin kännykkäsovelluksesta nimeltä Cord (siirryt toiseen palveluun). Sen avulla voit lähettää kavereille puheviestejä. Puhelimella. Mikä hauskinta, amerikkalaisfirma oli onnistunut hankkimaan tällä ei-niin-omaperäiseltä kuulostavalla idealla reilun miljoonan verran kehitysrahaa.

En siis ollut yksin! Muutkin kaipaavat pelkän tekstin sijaan puhetta. Mutta luonnollisesti vain 12 sekunnin pätkissä, kuten Cordin ääniviesteissä.

Ehkä jo seuraavissa eduskuntavaaleissa meillä on ehdokkaita, jotka haastavat ikääntyvät 140 merkin Twitter-kuninkaat koordeilemalla 12 sekunnin täydellisiä mietelauseita. Itse odotan innolla radiokanavaa, jonka juonnot koostuvat pelkästään kuulijoiden keksimistä 12 sekunnin nokkeluuksista biisien välillä. Tekstaripalsta 2.0!

Myös New York Times haistoi trendin ja kirjoitti siitä viime viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun). Eikä puhumisen lisääntyminen ole pelkkää hipstereiden höpinää: Yhdysvalloissa kännykällä puhuttujen minuuttien määrä kasvoi reilulla kymmenyksellä viime vuonna.

Mutta suurin uutuus ovat siis äänichatit. Puhelinsovellukset, jotka yrittävät yhdistää puhumisen ja tekstailun parhaat puolet. Koska puhelin on joka hetki mukana, se soi yleensä aina väärään aikaan. Tekstariin voi taas vastata milloin huvittaa. Mutta tekstipohjainen viestintä häviää puheelle heti, kun kyse on monimutkaisemmasta viestistä kuin ”missä oot” tai ”tuu tänne klo 1900”.

Tätä ongelmaa ratkaisevat Cordin lisäksi ainakin Voxer (siirryt toiseen palveluun), ChitChat (siirryt toiseen palveluun) ja Sobo (siirryt toiseen palveluun). Ne eivät siis matki toiminnaltaan vanhoja puhelimia, kuten vaikkapa Skype (siirryt toiseen palveluun). Eivätkä tekstareita, kuten vaikka WhatsApp (siirryt toiseen palveluun) tai Viber (siirryt toiseen palveluun). Samalla ne ottavat askeleen taaksepäin esimerkiksi TapTalkin (siirryt toiseen palveluun) tapaisista sovelluksista, joilla voi lähettää video- ja kuvaviestejä. Eikä kyse ole myöskään perinteisestä vastaaja- tai ääniviestipalvelusta, johon voi jättää monen minuutin monologeja vastaanottajan riesaksi.

Monet nykyisin suosituista kännykkä- ja nettisovelluksista ovat vanhoja keksintöjä, joihin on liimattu päälle joko langatonta tai netin teknologiaa. Matkapuhelin on langaton puhelin, sähköposti on kirje, joka lähetetään sähköisesti. On hauska huomata, että seuraava innovaatioaalto alkaa yhdistellä näitä uusia keksintöjä. Kuten puheviesti, jossa yhdistetään chat- tai tekstariviestintä langattomaan puhumiseen.

Viimeisen varmistuksen ääniviestinnän kirkkaalle tulevaisuudelle toi Apple, jonka uusi iOS 8 -käyttöjärjestelmä tukee ääniviestejä. Puhelimen viestiliikennettä hoitavalla iMessage- eli Viestit-sovelluksella voi tekstarin sijaan lähettää äänärin. Tai mikä sen lempinimeksi ikinä keksitäänkään.

Vaikka esimerkiksi WhatsApp, Facebook Messenger (siirryt toiseen palveluun) ja WeChat (siirryt toiseen palveluun) ovat tukeneet äänichattia jo pitkään, iPhonen merkitystä ei kannata edelleenkään aliarvioida. Sen viestitoiminto on niin suosittu Yhdysvalloissa, että ilman omaa iPhonea ja sen mukana tulevaa viestipalvelua teinille voi tapahtua se kaikkein kamalin eli tipahtaminen pois porukasta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi