Noora Räty: "Pitää näyttää, mistä tyttö on tehty" – Naisten todistettava osaamisensa

Naiset kyllä pärjäävät miesvaltaisilla aloilla, mutta oma osaaminen pitää todistaa. Näin sanovat Ylen aamu-tv:ssä vierailleet autokauppias Pia Teräsvuori, miesten sarjassa pelaava jääkiekkomaalivahti Noora Räty ja vihreiden kansanedustaja Tuija Brax.

Kotimaa
Noora Räty.
Noora Räty Bewe TuusKin maalissa jääkiekon Suomi-sarjan ottelussa Huntersia vastaan Tuusulassa lauantaina 20. syyskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomessa elää edelleen vahvana jako miesten ja naisten aloihin. EU-maiden vertailussa Suomen työmarkkinat olivat neljänneksi jakautuneimmat. Ehkä juuri tästä syystä miesvaltaisen alan vallinneiden naisten on tehtävä lujasti töitä todistaakseen osaamisensa.

– Epäonnistumisen hetki on vaikea. Kun ensimmäinen peli ei mennyt hyvin, tuli kovaa palautetta. Siitä piti ottaa voimaa. Pitää näyttää, mistä tyttö on tehty, sanoo miesten sarjassa pelaava jääkiekkoilija Noora Räty.

Oman paikkansa on joutunut lunastamaan myös autokauppias Pia Teräsvuori.

– Alku oli aika hankala, miehet suhtautuivat epäilevästi. Kun tekee työnsä hyvin, epäilyt karisevat. Pitää sietää aika paljon. Pitää olla huumorintajuinen, sieltä tulee välillä aika rankkaa tekstiä. Nykyään osaan antaa hyvin takaisin.

Samoilla linjoilla on vihreiden kansanedustaja Tuija Brax.

– Pitää olla itsevarma ja päättäväinen lunastaakseen oman paikkansa.

Tuija Brax: "Huoli nostaa miehet esille"

Tuija Braxin mukaan vaikeat ajat näkyvät eduskunnassa valiokuntien johtopaikkojen miesvaltaistumisena.

– Kun huoli taloudesta ja turvallisuudesta nousee, nousee myös vanhakantainen ajatus miehistä vaikeiden aikojen johtajina.

Braxin mielestä naisten pitäisi tiedostaa paremmin oma osaamisensa ja myös tuoda sitä esille.

– Yksi tärkeä kysymys on se, että naisten pitää haluta. Naispoliitikkojen on syytä ryhdistäytyä ja tuoda rohkeasti omaa osaamistaan esille.

Rädyn mielestä naisten ei tule vaatia erityiskohtelua.

– Aluksi epäiltiin, voiko kaukalossa laukoa naismaalivahtia kohti yhtä voimakkaasti kuin miesmaalivahtia kohti. En halua erityiskohtelua, olen pelaaja muiden joukossa.