Vesakontorjuntaa ja huippuelektroniikkaa: Viro varmistaa itärajaansa miljoonilla

Virolla on edessään valtava urakka, kun se aikoo muuttaa Venäjän vastaisen maarajansa vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Ulkomaat
Narvan silta.
Narvajoki toimii Viron ja Venäjän välisenä rajana.Risto Vuorinen

Viron hallitus kaavailee sijoittavansa Venäjän vastaisen rajansa ajanmukaistamiseen jopa yli 20 miljoonaa euroa. Ukrainan sota ja turvallisuuspoliisi Eston Kohverin taannoinen sieppaus Venäjälle ovat saaneet Viron hallituksen tukemaan lähes luonnontilassa oleva itärajaansa täysremonttia.

Taavi Rõivasen hallitusta on ajanut nopeisiin päätöksiin myös se tosiasia, ettei kyseessä ole yksistään kahden valtion välinen raja. Venäjän vastainen raja on samalla Euroopan unionin ja Schengen-alueen sekä sotilasliitto NATOn itaraja.

Yhteensä 138 kilometrin mittaisesta maan päällä kulkevasta rajasta on vain hieman yli kymmenen kilometriä sellaisessa kunnossa, että esimerkiksi laiton rajanylitys huomataan varmasti. Yli sata kilometria rajasta on lähinnä metsää ja rehevää vesakkoa.

Korkean kasvuston suojassa tiedetään liikkuvan mm. itäsavukkeiden salakuljettajia ja ihmiskauppiaita. Heitä on tavattu rajan länsipuolelta tavan takaa. Myös sienestäjät ja marjastajat ovat monesti ylittäneen rajan huomaamattaan.

Kohverin tapaus sysäyksenä

Virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver oli salakuljetuksen ja korruption vastaisissa tehtävissä rajan pinnassa, kun hänet siepattiin Viron puolelta syyskuun 5. päivän aamuna. Mies pakotettiin vesakon suojassa ja asella uhaten Venäjän alueelle. Venäjän virallisen näkemyksen mukaan Kohver tunkeutui itse rajan yli vakoiluaikeissa. Turvallisuuspalvelu FSB pidätti luvattoman tunkeilijan.

Virolaisia ja venäläisiä rajavartioita sieppauspaikan lähistöllä.
Virolaisia ja venäläisiä rajavartioita sieppauspaikan lähistöllä 5. syyskuuta.ERR

Viro pitää tapausta sieppauksena, jonka toteuttamisessa käytettiin mm. radiotaajuuksien häirintää ja Venäjän puolelta sytytettyjä savupommeja. Vakoilusta syytetty turvallisuuspoliisi istuu moskovalaisessa vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiä. Sen lopputuloksena Kohver saattaa saada jopa 20 vuoden vankilatuomion.

Olisiko Kohverin sieppaus onnistunut, jos maiden välinen raja-alue olisi ollut lakeaksi raivattu ja varustettu nykyaikaisin valvontalaittein? Yleisin vastaus Virossa viime aikoina esitettyyn kysymykseen on ollut, ettei sieppauksesta olisi voinut syntynyt kahta vastakkaista näkemystä.

Raivaustöihin heti

Kohverin tapaus toi julkisuuteen villinä rehottavan tilanteen itärajalla. Sen herättämä julkinen kuohunta on aiheuttanut melkoisia paineita Taavi Rõivasen hallitukselle. Mm. keskustelu syistä, jotka ovat jättäneet raja-alueen lähes oman onnensa nojaan, äityi välillä entisten ja nykyisten ministerien väliseksi väittelyksi.

Pääministeri Rõivas ja sisäministeri Hanno Pevkur tutustuivat tiistaina tilanteeseen Kaakkois-Virossa yhdessä poliisi- ja rajavartiolaitoksen johtajan Elmar Vaherin kanssa. Ministerit vakuuttivat kilvan, kuinka ns. kontrollilinjan kunnostus käynnistetään välittömästi. Raivauksesta vastaa käytännössä Viron metsähallitus RMK.

Ensin rajalinja raivataan. Noin 130 kilometrin matkalle asennetaan myöhemmin modernit valvonta ja seurantavälineet. Myös "fyysiset esteet" ovat ministeri Pevkurin mukaan mahdollisia. Osa maiden välisestä rajasta halkaisee Peipisijärven ja myötäilee Narvajokea.

26 miljoonan urakka

Sisäministeri Pevkurin mukaan kilometri raja-alueen puhdistamista maksaa 45 000 euroa. Kun puhdistettu alue varustetaan valvonta- ja turvalaitteilla ja merkitään asianmukaisesti, nousee kilometrihinta 200 000 euroon. Koko Venäjän ja Viron välisen maarajan modernisointi tulee maksamaan 26 miljoonaa euroa.

Ministereiden mukaan töiden aloittamista ei haittaa se tosiasia, että maiden välinen raja on vielä vain väliaikainen kontrollilinja. Venäjän ja Viron välillä parikymmentä vuotta vireillä ollut virallinen rajasopimus tarkkoine rajalinjoineen odottaa vielä lopullista sinetöintiään.

Rajasopimuksesta päästiin yhteisymmärrykseen jo viime vuonna, mutta sen ratifiointi molempien maiden parlamenteissa on lykkäntynyt eri syistä. Ulkoministeri Urmas Paetin viime viikolla välittämän tiedon mukaan rajasopimus tulee Venäjän Duuman käsittelyyn aivan lähiaikoina. Sen jälkeen Viron riigikogun on määrä hyväksyä se.

Viime helmikussa Moskovassa allekirjoitettu rajasopimus toisi käytännössä vain vähäisiä muutoksia maiden välille yli 20 vuotta sitten vedettyyn kontrollirajaan. Edessä olisi vain pieniä maan vaihdoksia, jotka lähinnä helpottaisivat rajan valvontaa molemmilla puolilla.