SPR lähettää kymmeniä tuhansia kiloja talvivaatteita Ukrainaan

Suomen Punainen Ristin avustusrekat lähtevät matkaan tänään keskiviikkona ja niiden arvioidaan olevan perillä loppuviikosta. Tampereelta vaateapu matkaa alueelle, jossa sotaa paenneilla on pulaa niin vedestä, lääkkeistä kuin sähköstäkin.

Ulkomaat
Rekkaa lastataan Tampereen Kalkussa SPR:n keskusvarastolla
Marjut Suomi / Yle

SPR:n varikolla Tampereen Kalkussa kävi vilske keskiviikkoaamuna. Kahteen rekkaan pakataan kaikkiaan yli 1 100 paalia eli noin 130 000 vaatekappaletta. Vaateapu sotaa paenneille ihmisille lähtee vielä saman päivän aikana kohti Ukrainaa.

Talvea varten kootut vaatteet ovat ensimmäinen Ukrainan kriisin aikana SPR:n Tampereen logistiikkakeskuksesta lähtevä avustuserä. Ukrainan Punainen Risti on pyytänyt vaateapua suoraan Suomen Punaiselta Ristiltä.

Sotaa paenneilla on pulaa kaikesta

Sodan koettelemalla alueella on kysyntää varsinkin talvivaatteille, tietää Suomen Punaisen Ristin projektisuunnittelija Outi Amanor.

– Tämä ensimmäinen rekallinen on ihan viittä vaille valmiina. Toinen auto odottaa vielä pihalla tyhjänä. Toiseen autoon menee vähän yli 17 000 kiloa ja toiseen autoon vähän yli 18 000 kiloa vaatteita.

– Pyrimme pakkaamaan rekat mahdollisimman täyteen, sillä kuljetus on yksi osa kuluista, mikä meidän pitää maksaa.

Tampereen Kalkusta vaatteet matkaavat alueelle, joka sijaitsee neljäsataa kilometriä Kiovasta itään. Lastin arvioidaan olevan perillä loppuviikosta.

Punaisen Ristin mukaan siviilien tilanne on avustusalueella erittäin huono. Puutetta on muun muassa vedestä, lääkkeistä ja sähköstä.

Kalkun talvivaatevarasto tyhjeni, uusia toivotaan

Tuleviin vaatekeräyksiin toivotaan mukaan sekä yksityisiä ihmisiä että yrityksiä.

– Olemme etsineet varastostamme niin paljon talvivaatetta kuin mahdollista, mutta talvivaatettahan tulee suhteessa esimerkiksi naisten puseroihin huomattavasti vähemmän.

Kaikki Tampereen Kalkkuun tähän mennessä kerätty talvivaatetus lähtee nyt kohti Ukrainaa. Uusia tarvitaan.

– Tästähän ei ole järjestetty mitään varsinaista vaatekeräystä eli meillä on tähän saakka vielä vaatteet riittäneet hyvin, mutta katsotaan nyt sitten jatkossa, että rykästäänkö vielä jotakin vielä isompaa vaatekeräystä pystyyn, pohtii projektisuunnittelija Outi Amanor.

Tamperelaiset voivat viedä lahjoitusvaatteet suoraan Kalkkuun. Muualla Suomessa lahjoituksia ottavat vastaan SPR:n paikallisyhdistykset.