1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Professori suhtautuu skeptisesti valtioiden haluun edistää alkuperäiskansojen oikeuksia proaktiivisesti

YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssi hyväksyi maanantaina loppudokumentin, jossa jäsenvaltiot sitoutuvat toteuttamaan YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen. Toronton yliopiston professori Rauna Kuokkanen kehottaa alkuperäiskansapoliitikkoja vaatimaan omilta mailtaan toimia, sillä hän ei usko valtioiden toimivan omin päin.

Presidentti Sauli Niinistö puhui alkuperäiskansojen maailmankonferenssissa YK:n päämajassa New Yorkissa 22. syyskuuta. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia / Lehtikuva

YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssi hyväksyi maanantaina loppudokumentin, jossa jäsenvaltiot sitoutuvat toteuttamaan YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen.

Valtiotieteen ja alkuperäiskansojen opintojen professori Rauna Kuokkanen Toronton yliopistosta suhtautuu skeptisesta valtioiden haluun edistää alkuperäiskansojen asioita proaktiivisesti loppudokumentin mukaan. Kuokkanen muistuttaa, että loppudokumentti, kuten julistuskaan, ei ole laillisesti sitova.

Kuokkanen kehottaa alkuperäiskansapoliitikkoja vaatimaan omilta mailtaan toimia, sillä hän ei usko valtioiden toimivan omin päin.

– Käytäntö ja totuus on kuitenkin se, että maanantaina hyväksytty loppudokumentti, kuten julistuskaan, eivät sido ketään. Kova työ alkaa vasta, kun kaikki palaavat kotiin New Yorkin kokouksesta. Nyt on alkuperäiskansojen itsensä ja YK:n alkuperäiskansojen asioiden pysyvän foorumin takana koittaa toteuttaa dokumentti. Uskon, että dokumentti saattaa unohtua kokonaan, jos alkuperäiskansat eivät itse tee kovasti töitä sen eteen, professori varoittaa.

"Alkuperäiskansojen oikeudet tulee toteuttaa paikallisesti"

Professori Rauna Kuokkanen muistuttaa, että alkuperäiskansojen oikeuksien toteutus ei tapahdu kansainvälisellä tasolla.

– Alkuperäiskansaoikeudet tulee toteuttaa paikallisesti, valtioiden sisällä, neuvotteluiden ja sopimisen kautta. Osapuolia ovat muun muassa valtion ja eri teollisuudenalojen edustajat.

Loppudokumentista hän nostaa esiin pyrkimykset aloittaa toimia, joilla alkuperäiskansaoikeuksien toteutumista valvottaisiin.

– Ehdotus valvontaelimistä on hyvin tärkeä ja se edistäisi alkuperäiskansaoikeuksia huomattavasti. Valvontaelin nostaisi myös alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen statuksen samanarvoisiksi virallisten sopimustan rinnalle. Käytännössä tämä olisi hyvä tapa seurata alkuperäiskansaoikeuksien toteutumista, Kuokkanen arvioi.

"Tavallisesti valtiot haluavat unohtaa vaikeat alkuperäiskansakysymykset"

Professori Rauna Kuokkanen muistuttaa myös siitä, että monesti valtioiden intressit ovat hyviä erilaisia kuin alkuperäiskansojen agenda.

– Me tiedämme kokemuksesta, että valtioiden intressit ovat aivan erilaisia ja tavallisesti ne haluavat vain unohtaa vaikeat alkuperäiskansakysymykset. Vaikean taloustilanteen nimissä alkuperäiskansojen alueille ollaan tuomassa monenlaisia projekteja.

Loppudokumentti on luettavissa muun muassa saameksi, ruotsiksi (siirryt toiseen palveluun) ja YK:n virallisilla kielillä (siirryt toiseen palveluun).

Täydennetty 24.9.2014 klo 13:50 Kuokkasen oikealla virkanimikkeellä. Aluksi kutsuimme häntä virheellisesti tutkijaksi.