Suomalaisperheen neljän vuoden Kiinan reissu – kovimman kolauksen koki perheen koira

Kaj Paavola muutti perheineen työn perässä yli neljä vuotta sitten Kiinaan. Nyt isän uusi työtehtävä toi kolmilapsisen perheen takaisin vanhalle kotiseudulleen. Arki kiinalaisessa miljoonakaupungissa oli jotain aivan muuta kuin pienessä maalaiskunnassa. Isäntä epäilee, että perheen koira ei koskaan anna anteeksi reissun alkua.

Kotimaa
Kaj Paavola
Matti Kauvo/ Yle

Biolan Oy päätti siirtää Kiinassa kehitettyä tuotantoaan Suomeen. Tuotannon siirto Euraan Favorit Oylle toi mukanaan myös tuoreen toimitusjohtajan perheineen. Paavolan perhe ehti asua neljä ja puoli vuotta Kiinassa. Nyt perhe on palannut vanhaan kotikuntaansa Säkylään.

Siellä asuminen oli kuin yö ja päivä Suomeen verrattuna.

Kaj Paavola

Perhe asui Kiinan Venetsiaksi kutsutussa kauniissa Suzhoun puutarhakaupungissa. Erot pienen suomalaisen maalaiskunnan ja Kiinan miljoonakaupungin välillä ovat huimat.

– Siellä asuminen oli kuin yö ja päivä Suomeen verrattuna. Eihän siellä ollut kuin 10 miljoonaa asukasta. Säkylän jälkeen ihan kohtuullisesti, 4000 asukkaan Säkylään muuttanut Kaj Paavola vitsailee.

Muutto Kiinaan ei silti ollut sokki kolmen lapsen perheelle. Perheen koira tosin ei kuulemma pysty antamaan koskaan sitä anteeksi, että joutui Kiinassa ensimmäiseksi viikon karanteeniin.

– Odotimme sen olevan isompi järkytys kuin se olikaan. Toki vaikeaa se oli, mutta ei mikään sokki, Kaj Paavola sanoo.

Arjessa suuria eroja

Lasten kanssa muuttaminen tuo paljon vastuuta ja lisäjärjestelyjä. Lapset kävivät kansainvälistä koulua Suzhoussa. Vieraskielisessä koulussa lapset oppivat puhumaan sujuvasti englantia ja hieman kiinaa.

On todella surullista ajatella, minkälaisissa oloissa ihmiset siellä joutuvat elämään.

Kaj Paavola

Sujuva arki Kiinassa vaati kuitenkin työtä, kun on tottunut aivan toisenlaiseen kulttuuriin. Työmatkalla Kaj Paavola joutui usein ruuhkiin.

– Kiinassa ei esimerkiksi kaupassa käynti onnistu niin kuin täällä, että kaikki haetaan lähimarketista. Siellä ruokatarvikkeita haalitaan vähän sieltä sun täältä, Kaj Paavola kertoo.

Kiinassa perhe törmäsi myös vääjäämättä ympäristöongelmiin. Saasteet ovat Kiinassa jokapäiväinen haaste. Kiinassa koulun tai moottoritien
sulkeminen saasteiden takia on arkipäivää.

– Viime itsenäisyyspäivänä muistan, että näköetäisyys oli noin sata metriä saastesumun takia. On todella surullista ajatella, minkälaisissa oloissa ihmiset siellä joutuvat elämään.

Heidän mielestään suomalaiset ovat hitaita ja kovia juomaan viina.

Kaj Paavola

Suomi ei ole kiinalaisille kovinkaan tuttu maa, mutta käsitykset suomalaisista olivat osalle hyvinkin selkeät.

– Kiinalaiset tunsivat Nokian ja kehuivat hyvää koulujärjestelmää. Heidän mielestään suomalaiset ovat hitaita ja kovia juomaan viina, Kaj Paavola nauraa.