15 ammatin mies: Tehkää kaikkea, mikä kiinnostaa!

Tapio Mäkisen työhistoriaan kuuluu viitisentoista ammattia juoksupojasta moottorilentäjään ja liikenneopettajasta ministeriön tarkastajaan. Uutta kohti mies on lähtenyt aina, kun edellinen homma on ruvennut olemaan hyvin hanskassa. Hän kannustaa kaikkia muitakin lähtemään tuulta päin ja uskoo, että moniosaajille löytyy töitä tulevaisuudessakin.

Tapio Mäkinen kirjoittaa vihkoon listaa ammateistaan. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

60-luvun alussa Tapio Mäkinen teki juoksupojan hommia ja kuskasi polkupyörällä tavaraa asiakkaille. Jo tuolloin miehellä kävi mielessä, että tässähän mennään vaikka kuuhun.

Kuuhun hän ei mennyt, mutta taivaalle kyllä: Mäkisellä on muun muassa lentoluvat 13 lentokonetyyppiin. Moottorilentäjä on yksi taakse jääneistä ammateista. Listalta löytyvät myös esimerkiksi mopolähetti, kauppa-apulainen, kauppias, palotarkastaja, palopäällikkö, tarkastaja, myyntiedustaja,  charter-kuljettaja, koulutussuunnittelija, liikenneopettaja, kuljettajatutkinnon vastaanottaja, kouluttaja-opettaja ja laitesukeltaja.

Olen aina halunnut jotain uutta ja parempaa

Tapio Mäkinen

Esimerkiksi palotarkastajan tehtävästä hän sai kutsun sisäasiainministeriön palkkalistoille: siellä Mäkinen hoiti tarkastajana muun muassa lentoetsintöjä ja pelastuspalvelua.

– Olen aina halunnut jotain uutta ja parempaa. Kun on alkanut tuntua, että homma osataan ja tiedetään, olen lähtenyt katsomaan uusia haasteita.

Koulutuksen ehtii hankkia, kun pitää vauhtia:

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

– Kun täysillä ottaa, ei tarvitse niin kovin monia vuosia käyttää.

Mäkistä on sanottu hullunrohkeaksi, ja mies tunnistaa määrittelyn. Välillä tuntui, ettei perhe pysy mukana – mutta hyvin on pysynyt.

– Silloin en tunnistanut vielä, että minulla saattaa olla ADHD. Nyt voin jo myöntää, että se varmasti on se – positiivisessa mielessä.

Siltoja polttamatta eteenpäin

Tapio Mäkinen kokee, että hänen haaveensa ovat aina toteutuneet. Huonoja puoliakin edelläkävijän hommaan on silti kuulunut:

– Kun tekee työn mahdollisimman hyvin ja pyrkii verkostoitumaan ja kehittämään asioita, niin se ei aina tyydytä työkavereita. Että yksi on ehkä vähän liian aktiivinen, erilainen.

Työnantaja taas ei ole kokenut Mäkistä riskiksi, vaikka tämä onkin vaihtanut paikkaa tiuhaankin. Siltoja ei ole poltettu:

– Takaisinpääsymahdollisuus on aina. Mutta ei ole tullut mentyä takaisin.

Monitoimiosaaja tekee tulevaisuudessa töitä, ei yksiosaaja.

Tapio Mäkinen

Oltuaan 7,5 vuotta kuljettajatutkinnon vastaanottajana Mäkinen siirtyi aikuiskouluttajaksi, ja tuosta pestistä hän yritti jäädä eläkkeellekin. Nivalan ammattiopisto tarvitsi kuitenkin aikuiskouluttajaa ja otti yhteyttä. Mäkinen lipsahti taas hommiin, vaikka yrittikin pidätellä itseään.

Muille työssä oleville Mäkisellä on selvä viesti:  

– Tehkää kaikki mikä kiinnostaa! Kaikki, mikä ei ole väärin.Monitoimiosaaja tekee tulevaisuudessa töitä, ei yksiosaaja.