Se ei aina ole muovia, vaikka siltä näyttää

Perinteinen muovipakkaus on mahdollista korvata muovin veroisella kääreellä, joka hajoaa luonnossa. Biohajoavia muoveja kehitetään jatkuvasti, mutta varsinaista läpilyöntiä ei vielä ole tapahtunut. Suomessa on herännyt kiinnostus valmistaa maatuvia pakkauksia sokerista.

Kotimaa
Luomutomaattien pakkaus ei ole muovia.
Yle Uutisten muovin ympäristövaiktuksista kertovaan tv-juttuun (22.9.2014) päätyi kuvitukseksi tomaattirasia, joka ei ole perinteistä muovia. Pakkaus on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, kuten maissista ja sokeriruo´osta ja se hajoaa täysin luonnossa.Yle

Yle Uutisten muovin ympäristövaikutuksista kertovaan tv-juttuun (22.9.2014) päätyi kuvitukseksi luomutomaattirasia, joka ei ollutkaan perinteistä muovia.

Ikaalisten Luomu Oy:n toimitusjohtaja Ari Kulmanen sai maanantaisen uutisjutun jälkeen useita soittoja kuluttajilta, jotka ihmettelivät, eikö rasia olekaan maatuvaa ainesta.

– Luomutuotteiden kuluttajat ovat aktiivisia, Ari Kulmanen sanoo.

Ari Kulmasen mukaan kyseisten luomutomaattien pakkaus valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, kuten maissista ja sokeriruo´osta ja se maatuu täysin. Pakkaus valmistetaan Italiassa ja tuodaan maantiekuljetuksena Suomeen.

Kauppa haluaa yleensä luomutuotteet valikoimiinsa pakkauksissa, etteivät ne menisi sekaisin tavanomaisten tuotteiden kanssa.

Maatuvat pakkaukset eivät ole vielä lyöneet läpi

Biohajoavia muoveja sekä niiden raaka-aineita kehitetään jatkuvasti, mutta varsinaista läpilyöntiä ei vielä ole tapahtunut.

Suomessa biohajoavia muovipakkauksia valmistaa vain muutama toimija tuontiraaka-aineista.

– Meillä on valmiudet valmistaa niitä, mutta tuotetta ei nähdä perusteltuna. Ajatellaan, ettei pakkauksen haluta hajoavan ennen aikojaan, sanoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Biohajoava pakkaus nostaa tuotteen hintaa

Maatuvat elintarvikepakkaukset ovat vielä harvinainen näky ruokakauppojen hyllyillä.

K-kauppojen oman merkin vihanneksista on saatavilla tällä hetkellä maatuvissa kääreissä vain purjoa ja kiinankaalia.

– Kiinnostusta näiden tuotteiden lisäämiseen olisi, mutta myynti ei ole täyttänyt odotuksiamme. Kuluttajilta on tullut palautetta, että kääre on niin samea, ettei näe, onko tuote kunnossa, sanoo vihannesten ja juuresten ostopäällikkö Liisa Eronen Ruokakeskosta.

Myyntiä verottaa myös kalliimpi hinta. Maatuva muovipakkaus voi maksaa kolme kertaa niin paljon kuin tavanomainen muovipakkaus.

Tulevaisuuden pakkaus valmistetaan suomalaisesta sokerista?

Kiinnostus pakkausmateriaalien raaka-aineiden valmistukseen on herännyt Suomessa sokerijuurikkaan viljelijöiden keskuudessa. MTK:n sokerivaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki on perehtynyt asiaan.

– Suomessa olisi hyvät edellytykset valmistaa elintarvikepakkauksia sokerista. Sokerista valmistettu pakkaus voisi hyvin korvata elintarvikkeiden pakkaamiseen tarkoitetun muovin kokonaan. Tähän kannattaisi satsata innovaatiorahoja, hän sanoo.–