Robottikopteri kuvaamaan sähkölinjoja – katkosten aiheuttama piina lyhenee?

Sähkölinjojen tarkastuksia saatetaan tehdä tulevaisuudessa kauko-ohjattavilla minikoptereilla. Pohjois-Karjalassa kokeillaan parhaillaan robottikoptereita, joiden ottamien kuvien toivotaan nopeuttavan vikojen paikannusta ja korjausta.

tekniikka
Robottikopteri.
Kuvaus ja editointi: Ari Haimakainen / Yle, ilmakuva: Sharper Shape Oy

Muutaman kymmenen metrin päässä maasta pörräävä minikopteri pystyy lentämään kauko-ohjauksella vaikkapa 10 kilometriä. Noin 100 000 euron arvoinen robotti napsii edetessään jopa kolmiulotteisia kuvia. Tavoitteena on estää sähkökatkoksia ja vähintään lyhentää niiden kestoa.

– Mahdolliset vikapaikat voidaan löytää ennen häiriötä. Kovan myrskyn jälkeen, kun sähköt on poikki monilta ihmisiltä ja tilannetta lähdetään selvittämään, miehittämättömien ilma-alusten avulla kenttätyöntekijät löytävät oikeat korjauspaikat pikaisemmin, kertoo Sharper Shape Oy:n toimitusjohtaja Tero Heinonen.

Toimiala on uusi, mutta uskomme, että se lähtee voimakkaaseen kasvuun.

Tero Heinonen

Sähkönsiirtoyhtiöille robottikoptereiden uskotaan tuovan kustannussäästöjä. Merkitseekö tämä siis asiakkaalle sähkön hinnan alenemista tulevaisuudessa?

– Tuo oli aika pitkälle menevä johtopäätös, mutta yksi asia on se, että korotuspaineita pystyttäisiin pienentämään. Tämä on kuitenkin vain yksi siivu verkkoyhtiön kustannusrakenteessa, sanoo verkon kehityspäällikkö Jukka Ahonen PKS Sähkönsiirto Oy:stä. Miehittämätön ilmailu saattaa olla tulevaisuuden ala. Robottikoptereita voitaisiin käyttää esimerkiksi kadonneen ihmisen etsintään, viljapellon mittaamiseen, metsävarojen kartoitukseen, infrastuktuurin suunnitteluun sekä öljy- ja kaasuverkkojen tarkastukseen.

– Toimiala on uusi, mutta uskomme, että se lähtee voimakkaaseen kasvuun jo ensi vuonna kun ilmailumääräykset muuttuvat tämän vuoden marraskuussa, toteaa Tero Heinonen päättäväisesti.