Suomelta vaaditaan jämäkkyyttä neuvotteluissa maatalouslomituksista

EU:n komission päätös rajata maatalouslomituksen pituutta heikentää toteutuessaan merkittävästi maatalousyrittäjien sosiaaliturvaa ja lisäksi uhkaa noin tuhannen maatalouslomittajan työpaikkaa. Maatalouslomittajat ry:n toiminnanjohtajan Raimo Kivinevan mukaan leikkaukset ovat vielä estettävissä. Tulevina kuukausina edessä ovat Suomen ja EU:n neuvottelut asiasta.

Kotimaa
Navetassa oleva lypsyasema.
Riikka Rautiainen / Yle

EU:n komissio haluaa kesäkuisen linjauksensa nojalla leikata maatalouslomituksia, jotka se tulkitsee yrittäjätuiksi. Äärimmillään maatalouden harjoittajan sosiaaliturvaa leikattaisiin rajusti. Esimerkiksi äitiyslomaoikeus jäisi noin puoleen yleisestä tasosta eikä sairaslomalla apua voisi saada kolmea kuukautta enempää.

Kurikkalainen maatalouslomittajien edusmies Raimo Kivineva odottaa Suomelta päättäväisyyttä EU-neuvotteluissa maatalouslomituksen tulevaisuudesta.

– Tilanne on nyt se, että sekä maa-ja metsätalousministeri Petteri Orpo että sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovinen ovat ilmoittaneet, että neuvotteluja käydään ja että näin rajuja leikkauksia lomituspalveluihin ei tulisi. Se, että kuka neuvottelee ja koska, ei ole vielä varmaa, selvittää Kivineva.

Kivineva kertoo viime viikolla saadun uutta tietoa, jonka mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä on nyt valmisteilla uusi lomituspalvelulaki ja Suomen hallitus on linjannut sen lähtökohdat niin, että uuteen lakiin kirjataan kaikki muut EU:n linjaukset, mutta ei kolmen kuukauden ja kuuden kuukauden rajoituksia.

Raimo Kivineva sanoo olevansa huolissaan niin kauan kun asiasta ei ole mustaa valkoisella. Hänen mukaansa kysymys on niin merkittävästä asiasta maaatalouden harjoittajien ja maatalouslomittajien kannalta, että mustaa valkoiselle on saatava sekä siitä, että Suomi tosiaankin neuvottelee että itse sopimuksesta EU:n kanssa.