1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilkka Remes: Keijo Voutilainen oli kaikkien aikojen valmentaja

Jalkapallovalmentaja Keijo Voutilainen on kuollut. Voutilainen kuoli tiistaina Lahdessa 78-vuotiaana. Voutilaisen luottopelaajiin kuulunut Ilkka Remes muistelee entistä valmentajaansa lämmöllä.

urheilu

Keijo Voutilainen muistetaan etenkin hänen saavutuksistaan Kuusysin päävalmentajana. Voutilaisen aikana Kuusysi voitti kolme Suomen mestaruutta ja kaksi kertaa Suomen cupin vuosina 1980–1987.

Voutilainen luotsasi lahtelaisjoukkueen suomalaisen jalkapalloilun kaikkien aikojen parhaaseen menestykseen, Euroopan cupin kahdeksan parhaan joukkoon kaudella 1985–1986.

Keijo otti meidät nuoret pelaajat isälliseen komentoon. Välillä tuli kovaakin palautetta, mutta siinä oli paljon huumoriakin mukana.

Ilkka Remes

Ratkaisevan puolivälieräottelun Steaua Bukarestia vastaan Kuusysi hävisi Olympiastadionilla 0–1. Steua Bukarest voitti sittemmin koko cupin.

Pelaajaurallaan Voutilainen edusti Kuopion Palloseuraa, Lahden Pallo-Miehiä, Lahden Reipasta, Porvoon Akillesta ja australialaista Hollandiaa.

Kuusysin lisäksi Voutilainen valmensi Lahden Reipasta, Kopareita, Kuopion Palloseuraa ja Finnairin Palloilijoita. Valmentajaura päättyi FinnPassa kaudella 1996.

Voutilainen valittiin urallaan vuoden valmentajaksi 1986.

Tiukka valmentaja

Voutilaisen luottopelaajiin Kuusysissä kuuluneelle Ilkka Remekselle uutinen entisen valmentajansa kuolemasta tuli yllätyksenä. Remes muistaa ”Velhon” tiukkana ja vaativana valmentajana.

Kaiken kaikkiaan pelaaminen hänen valmennuksessaan oli uran huippuaikaa.

– Keijo otti meidät nuoret pelaajat isälliseen komentoon. Välillä tuli kovaakin palautetta, mutta siinä oli paljon huumoriakin mukana. Hän osasi antaa myös positiivista palautetta. Keijo oli auktoriteetti, jota kunnioitettiin.

Valmentajana Voutilainen oli oman tiensä kulkija ja taktisella puolella hyvin rohkea. Hän vaihtoi pelaajien rooleja ja uskalsi ottaa riskejä, jotka usein kantoivat hedelmää.

– Muistan, kun pelasimme Tampereella Ilvestä vastaan, olimme Esa Pekosen kanssa kahdestaan keskikentällä ja meillä oli neljä hyökkääjää. Muistaakseni voitimme pelin, Remes kertoo.

Jos harjoituksissa jokin homma ei toiminut, valmentaja näytti usein itse, miten pitää toimia. Pelimatkoilla hän, muuten tiukka mies, oli usein mukana takapenkin korttiringissä ja vaikka vieraspeleissä ei aina tullut voittoja, ei sitä paluumatkalla enää murehdittu.

Suomalaisen jalkapalloilun historiaa

Ilkka Remes pitää uransa kruununa sitä, kun hän oli mukana Keijo Voutilaisen valmentamassa Kuusysin joukkueessa, joka kaudella 1985–86 eteni nykyisen Champions-liigan edeltäjän, Euroopan Cupin puolivälierävaiheeseen.

Siellä joukkue kohtasi Cupin voittaneen romanialaisen Steau Bukarestin. Vierasottelu päättyi 0–0 tasatulokseen.

Keijon myötä kaikkien aikojen suomalainen valmentaja on poissa.

Ilkka Remes

Toinen osaottelu pelattiin Helsingin Olympistadiolla maaliskuussa. Talvisista olosuhteista huolimatta paikalla oli 33 000 katsojaa.

Kuusysi hävisi ottelun ja putosi jatkosta niukasti 0–1 yhteistuloksella.

– Lähdimme voittamaan ottelua. Tuttuun tapaan Voutilainen lähti peliin rohkealla taktiikalla, jossa myös hyökättiin paljon, kertaa Remes.

Ilkka Remes muistaa Keijo Voutilaista lämmöllä ja suurella kunnioituksella.

– Keijon myötä kaikkien aikojen suomalainen valmentaja on poissa.

Lue seuraavaksi