1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asukkaat suunnittelevat omaa asuinaluettaan älykännyköiden avulla Turussa

Turun Pansion ja Pernon alueen asukkaat ovat olleet perinteisesti laiskoja äänestämään. Oman asuinalueen kehittäminen ei myöskään ole kiinnostanut. Mutta kun asukkaille tarjottiin mahdollisuutta alueen suunnitteluun kännykän avulla niin johan kiinnostus kasvoi kummasti.

Kotimaan uutiset
Tiede, taide ja teknologia asuinalueen kehittämisessä -hanke. Kuva esittelyvideosta.

Turun yliopiston maantieteen laitos aloitti vuosi sitten syksyllä ”Tiede, taide ja teknologia asuinalueen kehittämisessä” -hankkeen. Tarkoitus oli etsiä uudenlaisia keinoja innostaa ihmisiä osallistumaan oman asuinalueensa kehittämiseen. Toteutusalueeksi valittiin Turun Pansion ja Pernon kaupunginosat.

– Pansion ja Pernon alueethan ovat olleet tunnettuja siitä, että asukkaat eivät ole olleet innokkaita kehittämään asuinalueitaan ja sinne uutta toimintaa, sanoo hankevastaava Turun yliopiston akatemiatutkija Päivi Rannila.

Uusi tekniikka sai ihmiset kiinnostumaan

Pansiossa ja Pernossa asukkaille tarjottiin mahdollisuutta kertoa älykännyköiden avulla mielipiteensä asuinalueiden kehittämisestä.

Viiteen eri kohteeseen vietiin taulut, joista saattoi älykännykän QR-koodinlukijan avulla katsoa millaisia eri vaihtoehtoja suunnittelijat tarjoavat. Asukkaat saivat kommentoida suunnitelmia ja tehdä parannusehdotuksia.

– Ehdotuksia asukkailta tuli noin viisikymmentä, Päivi Rannila sanoo.

Yli puolet vastaajista ei ole koskaan aiemmin osallistunut oman alueensa suunnitteluun. Päivi Rannilan mukaan kyse voi olla siitä, että asukkaille on tarjottu vääränlaisia vaikuttamiskeinoja.

– Itse näkisin niin, että ehkä vaikuttamiskeinot ovat olleet vääriä ja nyt löydettiin oikea.

Asukkaita kuunnellaan, ehkä

Asukkaat pääsivät vaikuttamaan Hövelin palvelukeskuksen, Pernon entisen koulun, merenranta-alueen, joutomaan sekä lentomajakan alueiden suunnitteluun. Sitä onko alueen asukkaiden ehdotuksilla mitään merkitystä, Päivi Rannila ei uskalla luvata.

Olen varma, että siellä on ehdotuksia, jotka voivat toteutua.

Päivi Rannila

– Tätä en voi luvata sen takia, että me olemme tutkimuslaitos ja alueen suunnittelusta vastaa kaupunki.

– Uskon, että kaupungin puolelta nämä asukkaiden ehdotukset käydään läpi ja olen varma, että siellä on ehdotuksia, jotka voivat toteutua ja niitä ainakin pohditaan suunnittelijoiden kanssa.

Lue seuraavaksi