Nimimerkki "Sohvi" sai miehet ymmälleen – voiko nainen olla kiinnostunut traktoreista?

Masinistien verkkosivuilla vallitsee miesten ylivoima, mutta reilu meininki takaa neuvot ja varaosat sukupuoleen tai traktorimerkkiin katsomatta. Pientä naljailua saa toki kaupanpäällisenä.

ilmiöt
Sirpa Nyman halaa traktoria
Heidi Kononen / Yle

Traktorirakkauden merkit olivat ilmassa jo lapsuudesta alkaen, mutta kaikki sai alkunsa 2000-luvun alussa talokaupoista.

– Pikkutyttönä eivät oikein barbit ja mollamaijat kiinnostaneet ja mieluisimmat leikkikalut olivat puukalikat, sekä naulat ja vasarat. Kaipa ne kyläsepän geenit ovat olleet minussa pikkutytöstä alkaen, kertoo Sirpa Nyman.

Sirpa Nyman osti vuosituhannen alussa talon pihoineen. Tilanne vaati ilman muuta traktoria.

– Rakkaan lapsemme nimi on McCormick International B 414! Sille on tehty muun muassa kone- ja kytkinremonttia ja muutama muukin korjaus, kertoo Sirpa Nyman.

Koneista kiinnostunut Sirpa alkoi etsiä vinkkejä ja varaosia masinistien (siirryt toiseen palveluun)verkkokeskusteluista (siirryt toiseen palveluun). Nimimerkki Sohvi alkoi herättää epäilyksiä.

– Miehet olivat kuulemma alkaneet epäillä, onko mokomaa Sohvia edes olemassakaan, saati onko kyseessä nainen tai edes oikea henkilö. Piti tulla ihan paikan päälle todistamaan, että olen oikeasti olemassa, nauraa Sirpa vieraillessaan Rauta & Petrooli -tapahtumassa Riihimäellä.

– Kyllä mukana on muitakin naisia, muutama muukin sotkee kätensä, mutta ei kovin moni.

Kone on yksinkertainen, paitsi ompelukone

Koneet ovat perinteisesti miesten maailmaa, mutta yhtä perinteistä on myös naisten pelko tekniikkaa kohtaan.

– Minä kyllä pelkään enemmän ompelukoneita, niissä on paljon enemmän vaihteita kuin vanhassa traktorissa! Koneet ovat niin simppeleitä, koneen toimintaperiaatteet ovat yksinkertaisia, kun on itse miettinyt alusta loppuun, miksi jokin toimii.

Miesten maailma on reilu ja suora eikä selkäänpuukottamista tarvitse pelätä, sanoo vuoden 2008 nettimasinistiksikin äänestetty Nyman.

– Masinistipalstalta löytyy parhaiten varaosia, vertaistukea ja ystävällistä naljailua. Masinistit ovat vähän sellaista tee se itse -väkeä. Kaikenlaiset koneet yritetään aina itse korjata tai löytää niille uudelleenkäyttöä myöhemmin, nauraa Sirpa Nyman.

– Sanotaankin, että ensin masinisti oppii niistämään nenänsä, sitten sitomaan kengännauhansa. Kun se asentaa itse ilmalämpöpumppunsa, se on kasvanut aikuiseksi.

Jos tien varressa näkyy mielenkiintoinen kone, mitä silloin tekee omanarvontuntoinen masinisti?

– Kyllä kuva pitää ainakin pysähtyä ottamaan!