Forssassa onnistuttiin saamaan työttömiä maatiloille töihin ensimmäisenä Suomessa

Työttömiä on Suomessa saatu jo puutarhatöihin, mutta ei vielä maatiloille. Forssassa avataan uusia ovia, sillä tiloilla on töitä paljon tarjolla. Työtön pääsee maatilatöihin, mikäli hän siellä pärjää ja jos ulkotyöt kelpaavat. Työmatkat eivät tosin ilman autoa onnistu.

Kotimaa
Mies hioo traktorin kauhaa kulmahiomakoneella
Pertti Ojaranta oli aiemmin tehnyt töitä telakalla, joten maatilatyöt ulkosalla ovat hänelle mieleen uutta pestiä odotellessa.Kari Mustonen / Yle

Työttömiä on Suomessa saatu jo puutarhatöihin, mutta ei vielä maatiloille. Forssassa avataan uusia ovia, sillä tiloilla on töitä paljon tarjolla. Työtön pääsee maatilatöihin, mikäli hän siellä pärjää ja jos ulkotyöt kelpaavat. Työmatkat eivät tosin ilman autoa onnistu.

Forssan kaupunki, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja maataloustuottajat ovat jo onnistuneet saamaan työttömiä maatiloille töihin. Tämä ei muualla Suomessa ole vielä onnistunut, joten Forssassa kokeillaan jotain ihan uutta.

Maatiloilla töitä riittää, sillä noin 50 maatilaa on jo ilmoittanut olevansa halukas työllistämään työttömän.

Vehmaan tilalla apuun tuli metallimies

Forssalaisella Vehmaan tilalla tarvittiin miestä esimerkiksi koneiden kunnossapitoon ja huoltamiseen. Emännän ja isännän avuksi löytyi työtön metallimies Pertti Ojaranta. Hän oli jäänyt työttömäksi telakkatöistä, joten maatila oli hyvä vaihtoehto.

– Ulkotyö on aina ollut lähellä sydäntä, ei tarvitse pölyisissä tehtaissa olla, sanoo Ojaranta.

Mies on saanut tehdä Vehmaan tilalla kaikenlaisia töitä. Hän on pessyt koneita ja rasvannut niitä. Keskiviikkona olivat vuorossa metalliyöt.

– Ei tällä rikastumaan pääse. Saan palkkaa yhdeksän euroa päivältä. Päälle tulevat sitten tuet.

Emäntä Hanna Anttila on tyytyväinen. Hänestä Ojaranta on pärjännyt tilan töissä hyvin, kunhan opastus on kohdillaan.

– Auttavia käsiä tarvitaan töihin, joita ei itse ehdi tekemään. Pakolliset ja kiireelliset työt tehdään aina, mutta osa jää tekemättä, tietää Hanna Anttila.

Ilman autoa ei maatilalle pääse

Lounais-Hämeessä tehdään pioneerityötä. Muualla päin Suomea ei työttömiä ole onnistuttu esimerkiksi puutarhoja lukuun ottamatta maatiloille työllistämään. Ei, vaikka tiedetään että tiloilla on huutava pula työvoimasta.

Forssassa maatiloille päästiin väkeä työllistämään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Green Care-hankkeen avulla. Sitä rahoittaa Euroopan Unioni ja EU:n sosiaalirahasto.

Työvalmentajat aloittivat Forssassa keväällä. Heidän kanssaan käytiin työttömiä tapaamisessa, kertoo Forssan työllisyyden hoidon päällikkö Suvi Aaltonen.

– Henkilökohtaisissa keskusteluissa maatila työpaikkana tulee esiin. Työttömät ovat erittäin kiinnostuneita, kun kyseessä ei ole perinteinen päiväkotityöt tai kaupungin hommat. Tarjolle on tullut uutta, Aaltonen kuvailee vastaanottoa.

– Eläintila tai metsätila on työympäristönä hyvin terapeuttinen. Se antaa virkistystä. Työpaikkana maatila on viihtyisämpi kuin esimerkiksi teollisuuslaitos. Tilalla on ihan oikeita töitä, siellä mennään ihmisten koteihin, ylistää työvalmentaja Kristiina Liinaharja.

Ongelmana on ollut ainoastaan se, miten autoton pääsee tilalle töihin. Kristiina Liinaharja kertoo, että ongelmaan on etsitty räätälöity ratkaisuja.

Kesällä tiloille vietiin työttömiä yhteiskuljetuksella. Nyt yritetään saada alle pikkubussi.