Inarissa asuntola käyttää aurinkoenergiaa, mutta kuluttajille laitteet ovat vielä kalliita

YK:n ilmastokokouksessa etsittiin korkean tason ratkaisuja uudistuvan energian käyttöönottoon. Arjessa ratkaisujen löytäminen ei ole aina helppoa. Vaikka Saamenmaassa on mahdollista tuottaa aurinkoenergiaa, ovat laitteet vielä hyvin kalliita.

Yle Saame
Inarilainen Saara Tervaniemi
Vesa Toppari/Yle Sápmi
yle oddasat 24.9.2014

YK:n ilmastokokouksessa etsittiin korkean tason ratkaisuja uudistuvan energian käyttöönottoon.

Arjessa ratkaisujen löytäminen ei ole aina helppoa. Vaikka Saamenmaassa on mahdollista tuottaa aurinkoenergiaa, ovat laitteet vielä hyvin kalliita.

Inarista löytyy aurinkovoimala

Pitkän pimeän kaamoksen vaivaamassa Saamenmaassa ei uskoisi törmäävänsä aurinkovoimalaan. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Inarin asuntolan Jeeran katolla sellainen kuitenkin on.

Aurinkovoimala tuottaa puolet asuntolan vuotuisesta kokonaiskulutuksesta.

– Sähköä voidaan käyttää kaikissa kolmessa rakennuksessa pistorasiasähkönä ja lämmityksessä sekä hyödyntää maalämpöä kesällä, kertoo Lasse Porsanger Senaatti-kiinteistöistä.

Aurinkosähkön hinnaksi Jeerassa tulee 22c/kwh laskettuna 25 vuoden käyttöajalle.

Tällä hetkellä se on vielä kallista, kun sitä verrataan paikallisen sähköyhtiön 12/kwh hintaan, mutta aurinkosähkön hinta on vakio seuraavat 25 vuotta ja verkkosähkön hinta tulee nousemaan.

– Vielä sitä on vaikea arvioida, mutta kymmenen vuoden kuluttua verkkosähkö on kalliimpaa, Porsanger arvioi.

Laitteet vielä kalliita kuluttajille

Pienempi aurinkovoimala näyttäisi olevan kannattava Inarin korkeudella jo muutaman vuoden kuluttua.

6 kw:n aurinkovoimalan sähkön hinnaksi tulisi noin 15c/kwh laskettuna kahdellekymmenelleviidelle vuodelle, mutta ei niitä katoilla näy.

– Emme ole ajatelleet aurinkopaneelien hankkimista meidän taloomme, sillä minun mielestäni ne ovat vielä melko kalliita, kertoo inarilainen Saara Tervaniemi.