Ruotsissa selvitetään Pajalan kaivoksen vuotoa

Pohjois-Ruotsissa on pitkin kesää huhuttu Pajalan kaivoksen jätevesivuodoista. Ruotsin viranomaiset perehtyvät parhaillaan kaivosyhtiö Northlandin antamaan selvitykseen rikastushiekka-altaan tulvimisesta. Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että tapahtuneesta ei ole uhkaa Tornion-Muonionjoelle.

luonto
Tornionjoki -  taustalla Nivavaara
Pirkko Kukko-Liedes

Ruotsin ympäristöviranomaiset selvittävät, onko Pajalan kaivoksen jätevesiä valunut ympäristöön.

Sekä Lapin ympäristökeskus että Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio ovat olleet yhteydessä Norrbottenin lääninhallitukseen, koska pitkin kesää ja syksyä on liikkunut huhuja mahdollisista jätevesivuodoista.

Selvitykseen perehdytään

Norrbottenin lääninhallituksen ympäristöinsinöörin David Berggårdin mukaan kaivoksen rikastushiekka-allas on tulvinut yli, mutta se ei uhkaa Tornion-Muonionjokea.

- Muonionjokeen ei ole mitään suoraa vaikutusta, jos vuotoalue ei laajene nykyisestä. Olemme vaatineet kaivosyhtiöltä selvitystä asiasta, jonka he ovat antaneet ja perehdymme siihen parhaillaan, toteaa Berggård.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että suoria haitallisia ympäristövaikutuksia ei olisi, mutta sitä pitää arvioida vielä tarkemmin.

Pajalan kaivoksen valvontavastuu on Norrbottenin lääninhallituksella, jonka virkamiehet ovat käyneet paikan päällä pari viikkoa sitten.

Kaivosyhtiö Northlandin Pajalan kaivoksen mahdollisista ylivuotovesistä on huolestuttu muun muassa suositulla suomalaisella kalastusaiheisella nettisivustolla.