1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Yksi kuva avaa näkymän kivikauden elämään

Korkea teknologia ja arkeologinen tutkimus yhdistyivät keskiviikkona uraa uurtavalla tavalla. Arkeologi Jan Fast toi Vantaan Jokiniemestä löydetyt kivikautiset savifiguurit päiväksi Ouluun, missä esineet kuvattiin SPECIMin hyperspektrikameralla. Hyperspektrikameralla kuvataan asioita, joita ihmissilmä ei näe.

Kuva: Anna Nevalainen / Yle

Tilanne on ohi muutamassa sekunnissa. Hyperspektrikuvaus muistuttaa hieman röntgenkäyntiä: kun savifiguurit ja niiden vertailumateriaalit on aseteltu skannauspöydälle, pöytä liukuu lasiselta vaatekaapilta näyttävän hyperspektrikameran sisään. Todellinen työ alkaa vasta kuvauksen jälkeen.

– Sekä vertailunäytteiden että varsinaisten näytteiden spektrit käydään läpi pikseli pikseliltä. Niiden koostumuseroista tehdään kartat, minkä jälkeen alamme vertailla, vastaavatko näytteiden spektrit toisiaan. Tuloksia on odotettavissa mahdollisesti ensi viikon alussa, SPECIMin myyntipäällikkö Hanna Junttila kertoo.

Hylkeentraani voi olla palaessaan aika erikoinen hajuelämys nykyihmiselle.

Jan Fast

Mittaustulokset voivat kertoa, mitä esineiden pinnassa on ollut kivikaudella tai millaisen materiaalin kanssa ne ovat joutuneet kosketuksiin. Figuureista etsitään ensisijaisesti jäämiä hylkeentraanista eli -rasvasta. Se voi antaa viitteitä esineiden käyttötarkoituksesta.

– Jos esineistä löytyy jäämiä traanista, niin niitä on voitu valella rasvalla tai käyttää lamppuna. Replikalla on jo kokeiltu, että ainakin toinen figuureista toimii hyvin lamppuna, arkeologi Jan Fast kertoo.

Saviesineitä ei ole päästy tutkimaan erityisen tarkasti aiemmin, koska esineitä ei ole haluttu vahingoittaa. Erikoiskameralla kuvattuna ja muihin materiaaleihin verrattuna esineistä saadaan mittaustuloksia koskematta niihin.

Yhteistyö alkoi onnekkaasta sattumasta

Teollisuuden käyttöön valjastettuja erikoiskameroita käytettiin arkeologisiin tutkimuksiin ensimmäistä kertaa. Vastaavaa laitteistoa ei löydy muualta Suomesta.

SPECIMin ja arkeologin yhteistyö alkoi onnekkaasta sattumasta. Fast oli heinäkuussa Ylen Aamu-tv:n vieraana kertomassa Jokiniemen yleisökaivausten tuloksista. Arkeologi haaveili, että löydettyjä esineitä voitaisiin tutkia niin, ettei niihin tarvitsisi koskea.

SPECIMin työntekijä katsoi lähetystä ja tajusi, että työpaikalta löytyvät hyperspektrikamerat voisivat ratkaista ongelman. Yritys tarjoutui auttamaan Fastia ilmaiseksi.

– Kun vertaa siihen, mitä normaalisti teen, niin onhan tämä jännää ja mielenkiintoista. Odotan innolla tuloksia. Minua kiinnostaa etenkin savifiguurien koostumus, kertoo SPECIMin Hanna Junttila.

Tutkittavat saviesineet vietiin kuvausten jälkeen takaisin Helsinkiin. Figuureja pääsee ihmettelemään 4. joulukuuta Arkeologian yö -tapahtumassa Helsingissä.

– Toivottavasti replikalamppu saadaan sinnekin. Hylkeentraani voi olla palaessaan aika erikoinen hajuelämys nykyihmiselle, Fast toivoo.