1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiviä taskussa -näytelmän kirjoittaja: Suomalaiset ovat pähkähulluja

Kiviä taskussa -hittinäytelmän kirjoittaja Marie Jones kertoo kirjoittavansa tragedioita. Pohjoisirlantilainen näytelmäkirjailija pitää suomalaisia pähkähulluina.

kulttuuri
Marie Jones.
Marie Jones.Yle

Teatteriohjaaja Pentti Kotkaniemi on jäädä jalkoihin, kun näytelmäkirjailija Marie Jones pyyhältää sisään Helsingin kaupunginteatterin sivunäyttämön lämpiöön Itä-Pasilassa.

Jonesin viimeisin näytelmä Pikavoitto (Fly Me to the Moon, 2012) alkaa pyöriä siellä.

Idea näytelmään syntyi belfastilaisessa hoitokodissa, jossa Jonesin äiti asui.

Jones ja hänen sisarensa yrittivät selvitä huumorilla hoitokodin karmivasta ilmapiiristä. He yrittivät kääntää sen positiiviseksi omilla hauskana pitäminä jutuillaan.

- Näytelmän syntyyn vaikuttivat etenkin hoitokodin työntekijät. He paiskivat töitä pikkurahalla. Silti he ovat sielukkaita, hauskoja, seikkailunhaluisia ja pippurisia ihmisiä, Jones kertoo.

Kiviä taskussa karkasi maailmalle

Marie Jones tunnetaan maailmalla menestysnäytelmästä Kiviä taskussa (Stones in His Pockets). Se sai alkunsa kotikaupungin festivaaleilla vuonna 1996.

Sen jälkeen kahden miehen näytelmä on valloittanut maailmaa Lontoon West Endiä ja Broadwayta myöten.

- En odottanut siltä mitään, mutta mieheni, teatteriohjaaja, sanoi, että siinä on jotain aivan erityistä. En olisi ikinä uskonut, että Broadwaylla halutaan esittää tuntemattoman näytelmäkirjailijan teos, jota esittävät tuntemattomat näyttelijät, mutta näytelmästä tuli suurempi kuin sen tekijät.

Suomessa Kiviä taskussa -näytelmää on esitetty vuodesta 2002 ja sen on nähnyt täällä jo yli 180 000 katsojaa.

Maailmanmaineeseen noussut näytelmä ja sen kirjoittaja ovat herättäneet myös kateutta.

Arvostelijoiden mielestä Jones kirjoittaa yleisöä kosiskelevia puskafarsseja.

- Jos näytelmiäni tarkastelee, huomaa, että ne ovat tragedioita. Kiviä taskussa kertoo nuoresta miehestä, joka tekee itsemurhan, silti se sai Lontoossa teatteritaiteen Olivier-palkinnon parhaana komediana. Katson ihmisiä huumorin kautta, Jones kertoo.

Suomalaiset pähkähulluja

Belfastissa vuonna 1951 syntynyt Jones on käsitellyt näytelmissään myös pohjoisirlantilaista yhteiskuntaa.

Nyt hän uskoo, että yleisö on saanut teatterissa tarpeekseen Pohjois-Irlannin konfliktista.

- Esiin on kaivettu pitkästä aikaa myös vanhat hyvät näytelmät.

Jones uskoo, että hänestä olisi tullut näytelmäkirjailija myös ilman Belfastin väkivaltaista historiaa.

- Koska kasvoin Belfastissa, halusin kertoa siitä ympäristöstä, josta tulin. Jos emme olisi kokeneet kovia aikoja, olisin todennäköisesti löytänyt muita yhteiskunnallisia aiheita, Jones toteaa.

Marie Jones vierailee Helsingissä toistamiseen. Viime kerralla hän seurasi näytelmänsä Mamma betalar (The Blind Fiddler, 2004) ensi-iltaa Lilla Teaternissa vuonna 2006.

Muisto on yhä väkevä.

- Kun palasin kotiin, kerroin ystävilleni, että suomalaiset ovat pähkähulluja. Ihan niin kuin me Irlannissa. Kaikki rakastavat juhlimista. Pidin todella paljon näytelmästä. Reissu oli upea. Sain siitä viikon krapulan, Jones nauraa.

Lue seuraavaksi