Osa kisajärjestäjistä närkästyi moottoriradan kohonneesta vuokrasta: "Sulaa hulluutta"

Tykkimäen moottorirataa käytetään entistä vähemmän. Autourheiluseuran mielestä kisoja ei voi järjestää kohonneiden ratamaksujen vuoksi. Lisäksi kisojen järjestämistä hankaloittaa talkooinnon vähentyminen. Rataa vuokraavan Kouvola Circuitin mukaan ratamaksut ovat saman suuruiset kuin muuallakin.

liikenne
Autot ajavat kilpaa moottoriradalla
Mari Pekkanen / Yle

Kouvolassa sijaitsevan Tykkimäen moottoriradan ratamaksut puhuttavat autourheilun ystäviä. Osa kokee maksut niin korkeiksi, ettei kisojen järjestäminen radalla ole enää mahdollista.

– On sulaa hulluutta ja taloudellinen itsemurha järjestää kisoja radalla, sanoo Kouvolan Seudun Autourheilijoiden (KSAU) puheenjohtaja Teuvo Suominen. KSAU on järjestänyt radalla jokamiesluokan kisoja ja rallisprinttiä. Suomisen mukaan kisoista saadut tulot ovat pienet. Ne kattavat hädin tuskin menot, vaikka ratamaksut olisivatkin alhaiset.

– Ratamaksut ovat saman suuruisia kuin muillakin vastaavan suuruisilla radoilla Suomessa. Aiemmin kukaan ei ole niitä ratamaksuja perinyt, mikä varmaan aiheuttaa närää tällä hetkellä, kertoo ratayrittäjä Vesa Niemelä Kouvola Circuitista. Niemelän mukaan radan käyttäjämäärät ovat varsin pieniä.

Syysrylläyksen peruuntuminen ei johtunut pelkästään ratamaksuista

Tänä syksynä Valkealan Urheiluautoilijat peruivat perinteisen Syysrylläyksen, joka on aiemmin järjestetty Tykkimäen moottoriradalla. Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Jorma Pekkasen mukaan syy ei kuitenkaan ollut kokonaan kohonneiden ratamaksujen.

– Syysrylläyksestä päätettiin luopua, mutta se ratavuokra ei ole ainoa syy. Me saimme kilpailujohtajien kanssa neuvoteltua hinnan sellaiselle tasolle, että kisan olisi voinut järjestää.

Pekkasen mukaan talkooinnon vähentyminen on tehnyt kisojen järjestämisestä kalliimpaa kuin aiemmin. Urheiluautoilijat joutuu nykyisin maksamaan esimerkiksi liikenteenvalvojille ja lipunmyyjille, kun aiemmin tehtävät hoituivat talkoina oman väen voimin.

– Jos on niin kauhea hinku sen Syysrylläyksen perään, niin liittyy kerhoon ja rupeaa tekemään töitä sen eteen, vinkaa Pekkanen.

Tykkimäen moottoriradan omistaa Kouvolan kaupunki. Kouvola Circuitilla on radanhoitosopimus Kouvolan kaupungin kanssa. Aiemmin radasta vastasivat Kouvolan kaupunki yhdessä autourheiluseurojen kanssa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus