1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Urajärven kartanossa ei kursailtu vierasvarassa – Lilly von Heidemanin suosikkireseptit vuosisadan takaa koottiin kirjaksi

Kirja valottaa 1900-luvun alun ruokakulttuuria ja kokoaa arvokasta tietoa asikkalalaiskartanon arjesta ja juhlasta.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Urajärven kartano Asikkalassa on käynyt viime vuosina läpi mittavat korjaus- ja restaurointityöt. Remontin yhteydessä myös kartanon keittiö avattiin yleisölle.  

Nyt keittiöön päästään kurkistamaan myös reseptien muodossa, kun Lilly von Heidemanin 1900-luvun alussa keräämä reseptikokoelma on pistetty yksien kansien väliin.

Lilly ja Hugo von Heideman olivat suomalaisen sukuhaaransa viimeiset. Lapsettomina sisarukset päättivät tehdä kotikartanostaan museon.

– Kartanossa on eletty säädynmukaista elämää, komeasti ja hyvin. Ja ehkä on vielä haluttu vähän komistaakin kuvaa tulevaa museo mielessä, sanoo vastaava museo-opas Petri Lehtonen.

Isäntäväelle hyvin, vieraille vielä fiinimmin

1900-luvun alussa kerätyt reseptit painottuvat jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Niitä on 80 reseptistä yli puolet.

Vierasvarassa ei kursailtu. Ajan tavan mukaan kylään tuleville kävijöille, myös yllätysvieraille, tarjottiin vähintään kahvia ja jonkin sortin kahvileipää.

– Kartanossa vietettiin vilkasta seuraelämää. Monet resepteistä on puolitettu alkuperäisestä eli mitä ilmeisimmin kartanossa kestitettiin yleensä alle 10 hengen seurueita, arvioi Lehtonen.

Leivonnaisilla saatettiin myös ottaa kantaa. Lilly von Heideman on ottanut talteen muun muassa Fennomaanit-pikkuleipien reseptin.

Kartanossa on ollut arkeen ja juhlaan tarkoitetut ruoka- ja tarjoiluastiat erikseen. Niitä, samoin kuin kahviastiastoja, säilytettiin ruokasalin ja välikamarin kaapeissa.

Monet resepteistä on puolitettu alkuperäisestä eli mitä ilmeisimmin kartanossa kestitettiin yleensä alle 10 hengen seurueita.

Petri Lehtonen

Kyökin puolelta löytyi arkisten patojen ja pannujen ohella ajan uusia keksintöjä kuten jäätelökone, mantelimylly ja säilykkeiden umpioimiseen tarkoitettu laite. Erikoisuutena keittiössä on lautasten lämmityskaappi.

Arvokasta tietoa arjesta

Monissa kartanoissa oli 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa omia reseptikokoelmia, joihin koottiin yleisimmin käytetyt tai suosikkiohjeet. Ne oli kerätty vielä harvalukuisista, painetuista keittokirjoista tai saatu ystäviltä ja tuttavilta.

Lilly von Heidemanin reseptit kertovat 1900-luvun alun ruokakulttuurista, mutta avaavat samalla ovia Urajärven kartanon muuten näkymättömän arkeen, josta on tähän asti ollut vähän konkreettista tietoa tarjolla.

– Urajärven kartano on ainutlaatuinen ja esineistöltään hyvin säilynyt kokonaisuus, jota täydentämään reseptikokoelma nyt julkaistiin, summaa kirjan toimittanut Museoviraston yli-intendentti Jouni Kuurne.