1. yle.fi
  2. Uutiset

Hajuhaitat kohta historiaa - Kokemäen perunajauhotehdas investoi solunesteen jalostukseen

Pelloille syksyisin levitettyä perunan solunestettä aletaan jatkojalostaa proteiiniksi rehuteollisuudelle sekä luomu-lannoitteeksi kasvitarhoille.

Kotimaan uutiset
Finnamyl Oy:n perunajauhotehdas Kokemäellä
Jari Pelkonen / Yle

Kokemäen perunajauhotehdas hakee liiketoiminnan kasvua investoimalla uuteen tekniikkaan.

Finnamyl Oy aikoo rakentaa tehtaansa kylkeen 10 miljoonaa euroa maksavan tuotantolaitoksen, missä jatkojalostetaan perunajauhon sivutuotteena syntyvää solunestettä kaupalliseen käyttöön.

Tähän asti solunestettä on levitetty lähialueen pelloille lannoitteena, mikä on ollut kuluerä yritykselle.

Tanskasta apua kehitykseen

Solunesteestä saadaan uudella tekniikalla eroteltua valkuaisaine eli proteiini esimerkiksi kalateollisuudelle rehuksi.

– Meillä on yhteistyössä Kööpenhaminan yliopiston kanssa kehitetty menetelmä, jossa lämpökoakuloimalla eli saostamalla otetaan tuosta nesteestä perunan valkuaisainetta ulos, mikä kuivataan lopputuotteeksi. Loppuosa väkevöidään myöhemmin väkevöidyksi lannoitteeksi, kertoo Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki.

Väkevöidylle lannoitteelle on myönnetty jo myös luomulannoitehyväksyntä.

Ei enää hajupäästöjä

Kokemäellä tehdas tunnetaan myös hajustaan. Syksyn käyntikauden aikana alueen pelloille rahdataan kuutisenkymmentä kuormaa päivässä pahanhajuista nestettä. Investoinnin myötä ensi syksynä sekä hajuhaitat että solunesteralli ovat historiaa.

– Tämä hajuongelma on tietysti sellainen, mistä mekään emme ole pitäneet. Nyt kun se tämän hankkeen avulla saadaan pois, niin tottakai olemme tyytyväisiä, sanoo tuotantopäällikkö Tauno Henttinen.

Lue seuraavaksi