Snowden saa "vaihtoehto-Nobelin" – SVT: Ruotsin ulkoministeri raivostui

Ruotsin television mukaan maan ulkoministeri hermostui Snowdenin saamasta palkinnosta. Right Livelihood -palkinnon sai myös kaksi ihmisoikeuksien puolustajaa ja yksi ympäristönsuojelija.

Ulkomaat

Yhdysvaltain salaisia tietoja julkisuuteen vuotanut Edward Snowden on yksi tämän vuoden Right Livelihood -palkinnon saajista. Palkinto, jota kutsutaan "vaihtoehtoiseksi Nobel-palkinnoksi", annetaan vuosittain yksittäisille henkilöille tai järjestöille, jotka ovat edistäneet ihmisoikeuksia tai löytäneet ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin.

Snowden paljasti Yhdysvaltain maailmanlaajuisen vakoiluverkoston ja joutui pakenemaan kotimaastaan. Hän asuu nykyään Venäjällä.

Ruotsin ulkoministeriössä Snowdenin valinta aiheutti myrskyn, kertoo maan televisioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). SVT:n mukaan ulkoministeri Carl Bildt päätti eilen tiistaina, ettei palkinnonsaajien nimiä enää julkisteta ulkoministeriön tiloissa, kuten tähän asti on tehty. Palkintoa on jaettu vuodesta 1985 lähtien.

Bildt kiistää, että hän olisi henkilökohtaisesti päättänyt järjestön poistamisesta ministeriön tiloista. Hän ei kommentoi asiaa SVT:lle.

SVT muistuttaa, että jo keväällä Bildtiä arvosteltiin siitä, ettei Snowdenia kutsuttu kansainväliseen internetiä käsitelleeseen konferenssiin Tukholmaan.

Kukin Right Livelihood -palkittu saa noin 50 000 euron palkintosumman.

Snowdenin ohella palkinnon saavat tänä vuonna hänen yhteistyökumppaninsa, Guardian-lehden päätoimittaja Alan Rusberger, sekä pakistanilainen ihmisoikeusaktivisti Asma Jahangir, Aasian ihmisoikeuskomitean edustaja Basil Fernando sekä yhdysvaltalainen luonnonsuojelujärjestö 360.org:n johtaja Bill McKibben.

Palkinnot luovutetaan 1. joulukuuta Tukholmassa.

Lähteet: Yle Uutiset, AP