Supon asema hallitusneuvotteluihin

Osalle kansanedustajista riittäisi nykyjärjestelmän kehittäminen, osa haluaisi Supoon radikaalimpaa muutosta. Yhteisiäkin näkemyksiä löytyy.

Kotimaa
Suojelupoliisin ovi Helsingissä.
Yle

Suojelupoliisin asema nousee todennäköisesti esille ensi kevään hallitusneuvotteluissa. Eduskuntaryhmien arviot ministeri Päivi Räsänen (kd.) ehdottamista muutoksista Supon asemaan ovat vielä kaukana toisistaan.

Osalle kansanedustajista riittäisi nykyjärjestelmän kehittäminen, osa haluaisi Supoon radikaalimpaa muutosta. Yhteisiäkin näkemyksiä löytyy.

Eduskunnassa erimielisyyttä Supon valvonnasta

Sisäministeri Päivi Räsäsen ehdottama, nykyiseen valvontaan nojaava sisäministeriön suojelupoliisi, sopisi soittokierroksen perusteella kokoomukselle ja kristillisdemokraateille. Myös perussuomalaiset ja RKP voisivat harkita mallia.

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ajavat tiukampaa parlamentaarista valvontaa.

Keskustan, RKP:n ja kokoomuksen mielestä Supoa valvotaan jo ihan riittävästi. Samaa mieltä on myös kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen.

– Ainakin minä kammoksun sellaista ajatusta poliittisesta poliisista.

Sen sijaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintielle Supon vahvempi poliittinen valvonta maistuisi.

– Kyllä pitäisi valvoa tarkemmin. Ei todellakaan riitä, että ulkoasiainvaliokunta tai perustuslakivaliokunta käy Supossa kahvilla pari kertaa vuodessa.

Myös vihreiden kansanedustaja Tuija Brax pitää valvontaa riittämättömänä.

– Ei se ole riittävää myöskään kansainvälisessä Eurooppa- ja OECD-vertailussa. Suomen tilanne on outo sen suhteen, että parlamentaarinen valvonta on olematonta.

Kriitikot: Supon tiukempaan parlamentaariseen valvontaan

Räsäsen ehdotukselle olisi tarjolla kilpailevia malleja. Vasemmistoliitto ottaisi käyttöön vanhat konstit. Lapintien mukaan esikuviksi Supon valvontaelimelle sopisivat Yleisradion hallintoneuvosto, Kansaneläkelaitoksen valtuutetut ja Suomen pankin elimet.

Vihreät haluaisivat Supolle kansainvälisten esikuvien mukaisen poliitikoista ja ulkopuolisista asiantuntijoista koostuvan parlamentaarisen valvontaelimen.

Supo kiistakapulaksi hallitusneuvotteluihin

Moni soittokierroksella tavoitettu keskeinen poliitikko arvioi, että Supon rooli tulee käsittelyyn ensi kevään hallitusneuvotteluissa. Brax toivoo aiheen nousevan esiin.

– Hallitusneuvotteluissahan ei yksi puolue sanele mitään. Oleellisempaa on nyt luottaa siihen, että yksittäisiä, hyvin keskeisiä ja kokeneita parlamentaarikkoja muistakin puolueista lähtee tälle asialle.

Brax ei juuri anna arvoa Räsäsen ehdotukselle.

– Toimeksiannossa ei ollut valvonnan laajentamista. Se tekee tästä mietinnöstä torson.