1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Ville Haapasalo Venäjästä: "On olemassa politiikka ja ihmiset, jotka ei liity siihen politiikkaan"

Venäjällä vaikuttava näyttelijä Ville Haapasalo moitti Ylen aamu-tv:n haastattelussa tapaa, jolla Suomessa suhtaudutaan Venäjään. "On olemassa politiikka ja ihmiset, jotka ei liity siihen politiikkaan. Suomessa kukaan ei halua kertoa, mitä siellä tapahtuu. Unohdetaan, että siellä kansa kärsii ja on sota ja keskitytään sen sijaan muotoilemaan uhkakuvia."

Ville Haapasalo.
Venäjän tunnetuimman suomalaisen elämästä tehdystä uudesta kirjassa käsitellään 2000-luvun tapahtumia. Ville Haapasalon voi nähdä nyt myös Suomessa, sillä hän esiintyy pian Kansallisteatterissa Maaseudun Tulevaisuus -näytelmässä.

Näyttelijä Ville Haapasalosta on ilmestynyt toinen Juha Metson ja Kauko Röyhkän kanssa tehty kirja Et muuten tätäkään usko. Haapasalo sanoo haluavansa näyttää kirjassa suomalaisille Venäjää sen asukkaiden kautta.

– Kierrän tutustumassa ihmisiin ja yritän heidän kautta avata tilannetta Venäjällä. En kirjassani käsittele politiikkaa vaan havainnoin, Haapasalo sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hän moitti tapaa, jolla Suomessa suhtaudutaan Venäjään.

Suomessa kukaan ei halua kertoa, mitä siellä tapahtuu.

– On olemassa politiikka ja ihmiset, jotka ei liity siihen politiikkaan. Suomessa kukaan ei halua kertoa, mitä siellä tapahtuu. Unohdetaan, että siellä kansa kärsii ja on sota ja keskitytään sen sijaan muotoilemaan uhkakuvia.

"Alitajunta on täynnä tarinoita"

Haapasalo painottaa, etteivät hänestä kertovat kirjat ole elämänkertoja.

– Käyn omaa elämääni läpi ja kerron tarinaa. Tajusin, että alitajuntani on täynnä tarinoita. Niiden avulla käyn uudestaan elämääni läpi. Yritän kerätä tästä pakettia.

Haapasalon elämä on ollut pitkään reissaamista. Nyt hän asuu puoli vuotta Suomessa ja tekee teatteria.

– On kiinnostavaa olla teatterissa. On kiinnostavaa, että on säännöllinen työaika ja tietää työvuoronsa ennakolta.

Venäjällä Haapasalo aikoo käydä teatterin teon lomassa, ainakin viikonloppuisin.