1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulujen hävikkiruoka kelpaa Tuusulassa – ruokailu saattaa lapset ja vanhukset yhteen

Tuusulan Riihikallion koulun ruokalassa käy niin paljon ikäihmisiä, ettei koululaisilta jäänyt ruoka edes riitä kaikille. Se ei kuitenkaan vanhuksia haittaa, sillä monet tulevat koululle tapaamaan ystäviään. Kunnan ruokahuollossa toivotaan, että kouluruokailu synnyttää piristävää kanssakäymistä lasten ja vanhusten välille. Samalla parjatun kouluruoan maine kohenee.

Kotimaan uutiset
Lounas.
Etelä-Pohjanmaalla kouluruuan raaka-aineeet ovat peräisin suurimmaksi osaksi lähialueelta.Mikael Juntunen / Yle

Tuusula laajentaa koulujen ylijäämäruuan myyntiä ikäihmisille. Tähderuoan myyntiä aiotaan kokeilla myös Hyökkälän koululla lokakuun alusta lähtien.

Puolentoista euron hintaiseen annokseen sisältyy lämpimän ruoan lisäksi maito, leipä ja levite.

Myyntikokeilu käynnistyi Riihikallion koululla syyskuussa 2014.

– Kokeilu on sujunut erittäin hyvin. Koululaisilta jäänyt ruoka ei edes riitä kaikille vanhuksille, kertoo Tuusulan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski.

Riihikallion koululla on käynyt jopa viisikymmentä vanhusta päivässä.

– Eivät he ole olleet näreissään siitä, että ruoka on loppunut. Sitten on jääty tapaamaan ystäviä. Sosiaalista kontaktia on tullut. Sillä voi olla jopa suurempi merkitys kuin itse ruualla.

Kouluruokailu voi saattaa vanhukset ja lapset yhteen

Hyökkälän ja riihikallion yhdistelmäkouluissa on oppilaita esikouliaisista yläasteikäsiin.

Esikouluissa tämmöiset esikoulumummot tai -papat voisivat olla tosi kivoja.

Tuusulan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski

Hanski uskoo, että eri ikäisten ihmisten kohtaamisista voi syntyä lasten ja vanhusten elämää rikastuttavia kokemuksia.

– Esimerkiksi Riihikallion musiikkiluokalla voisi järjestää pienimuotoisen esityksen ruokailuajan jälkeen. Oppilaat saisivat esiintymiskokemusta ja vanhukset saisivat kulttuurikokemuksen. Esikouluissa tämmöiset esikoulumummot tai -papat voisivat olla tosi kivoja. He voisivat käydä siellä tekemässä jotain lasten kanssa tai kertomassa omia lapsuusmuistojaan.

Ruokalista on päivitetty nykynuorten makuun

Hanskin mielestä kouluruoka on mainettaan parempaa. Hän toivoo, että ylijäämäruoan myynti nostaa kouluruoan imagoa.

– Se on ravitsemuksellisesti ja laadullisesti erittäin hyvää ja eläkeläiset ovat pitäneet siitä. Kiitosta on tullut paljon.

Tuusulassa koulujen ruokalistaa on päivitetty asiakastyytyväisyyskyselyjen perusteella. Koululaiset ovat toivoneet tillilihan, silakkapihvien ja lantturaasteen tilalle muun muassa kebablihaa ja kalapyöryköitä.

Tähderuoan myynti jakaa mielipiteitä

Nyt Tuusulassa kerätään kokemuksia tähderuoan myynnistä. Niiden perusteella päätetään, laajeneeko tähderuoan myynti jatkossa. Aikaisemmin Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on ärähtänyt koulujen hävikkiruoan myynnistä, koska järjestön mukaan hävikkiruoan myynti voi vaikuttaa ravintoloiden myyntiin.

– Sen takia jattelimme, että emme heti tee tästä käytäntöä, vaan kokeilemme ensin ja kuulemme kommentteja. Toistaiseksi olemme saaneet ainoastaan myönteistä palautetta, Hanski sanoo.

Koulujen hävikkiruoan myyntiä on kokeiltu muun muassa Sipoossa, Järvenpäässä, Vantaalla ja Espoossa. Myös Helsingissä selvitetään mahdolliosuutta hävikkiruoan myyntiin.

Lue seuraavaksi