Kova tavoite Pohjois-Savossa: Nuorisotyöttömyydestä puolet pois kolmessa vuodessa

Nuoret Duuniin -hankkeelle puuhataan jatkoa kunnianhimoisin tavoittein. Tänä vuonna hanke on työllistänyt yli 1 300 alle 30-vuotiasta pohjoissavolaista.

Pohjois-Savo
kesätyö nuori kitkemässä istutuksia
Tiina Karjalainen / Yle

Pohjois-Savon nuorisotyöttömyys aiotaan puolittaa 10 prosenttiin kolmessa vuodessa.

Nuoret Duuniin 2014 -hankkeelle rakennetaan parhaillaan jatkoa ja valmisteilla olevan hankkeen tavoitteena on puolittaa Pohjois-Savon nuorisotyöttömyys nykyisestä noin 20 prosentista kymmeneen prosenttiin hankekaudella 2015–2017. Tavoitteena on saada alle kolmikymppiset nuoret työllistymään avoimille työmarkkinoille.

Hankkeen hallinnoinnista vastaa edelleen Siilinjärvi, ELY-keskus on suhtautunut myönteisesti hankkeen rahoittamiseen. Hankkeen työntekijöitä kaavaillaan Iisalmeen, Siilinjärvelle, Kuopioon ja Varkauteen. Nykyistä mallia aiotaan täydentää nuoria työllistäneille yrittäjille kohdennetulla sertifikaattijärjestelmällä.

Nykyinen Nuoret Duuniin -hanke on työllistynyt tänä vuonna yli 1 300 alle 30-vuotiasta pohjoissavolaisnuorta. Jatkohankkeessa tavoitteena on laajentaa ja syventää edellisten hankkeiden toimenpiteitä.

Projektipäällikkö Panu Hiekkalan mukaan jatkossa tarvitaan nuorille ja yrittäjille räätälöityjä ratkaisuja.

– Vuosien varrella on huomattu, että tarvetta on eri koulutusalojen esiinnostamiselle. Yksin yrittävillä ja pk-yrityksissä on piilotyöpaikkoja, joiden mahdollisuudet pitäisi saada tutuiksi. Nuorten osalta tarvitaan myös asennekasvatusta yrittäjyyteen, ja edelleen on töitä tehtävänä siinä, että saadaan nuoria pois välityömarkkinoilta avoimille markkinoille, Hiekkala kertoo.

Nuorisotakuun toteuttaminen on onnistunut hyvin Pohjois-Savossa valtakunnallisesti vartailtaessa. Hiekkala on käynyt hankkeesta alustavia keskusteluja joidenkin kuntien kanssa, ja uskoo, että kunnissa on nyt halukkuutta jatkaa työtä nuorityöttömyyden nujertamiseksi.

– Näppituntuma on, että kuntia lähtee tähän hyvin mukaan, mutta siitä vaaditaan vielä kuntien viralliset päätökset, Hiekkala toteaa.