Näkökulma: Naurattaa, ei naurata – huumorintaju on ihmisen tärkein ominaisuus

Huumorintaju on vakava asia ja väärähuumoristen kanssa ei kannata tuhlata aikaansa, kirjoittaa toimittaja Iida Rauhalammi.

viihde
Iida Rauhalammi

Katson kaverin näyttämää Youtube-videota, jonka pelkkä ajatteleminen saa hänet ulvomaan naurusta. Sori, mutta ei naurata yhtään. Mielessä on vain kysymys: pitäisikö nauraa kohteliaisuudesta? Ja oikeastaan myös toinen kysymys: miksi hänellä on niin huono huumorintaju?

Huumorintaju opitaan, sanoo kulttuurintutkija Anu Korhonen. Siis se naurattaa, mikä naurattaa muitakin lähistöllä eläviä.

Jos kulttuurilla on vaikutus huumorintajuun, miksi sitten samassa ympäristössä kasvaneet ihmiset nauravat eri asioille?

Tutkija Anu Korhonen myöntää, että huumorintajun kehittyminen on osittain mysteeri. Esimerkiksi saman perheen lapset saattavat kokea hyvinkin erilaiset asiat hauskoiksi.

Totuushan on se, että ainoa oikea huumorintaju on oma huumorintaju. Tilanteiden huvittavuutta ei voi selittää sellaisella, joka ei sitä näe. Huumorintaju on osa persoonallisuutta.

Erilaisten huumorintajujen kohtaamisella voi olla dramaattisia seurauksia. Uskon, että ristiriita nauramisessa ja nauramattomuudessa voi pahimmassa tapauksessa tuhota ihmissuhteita ja aiheuttaa vuosikymmeniä kestäviä kaunoja. Entä jos isoisotädin suvun kahtia jakanut loukkaus olikin tarkoitettu vitsiksi?

Huumorintaju kertoo, miten henkilö näkee maailman. Yhteinen huumorintaju kertoo sen, että naurajat kokevat maailman samanlaisena. He näkevät ympärillään samanlaisia huvittavia yksityiskohtia.

Ihmiset, jotka nauravat täysin eri asioille, eivät tule koskaan ymmärtämään toisiaan. Väärähuumorisen kanssa voi työskennellä mutta hänen kanssaan ei kannata viettää vapaa-aikaansa.

*Samanlaisella huumorintajulla varustetun ihmisen taas tuntee heti. *Parhaassa tapauksessa pelkkä katse huvittavassa tilanteessa riittää. Jaettu ymmärrys siitä, mikä on hauskaa, tuo ihmisiä yhteen. Syntyy taidetta, avioliittoja, menestyneitä yrityksiä ja lapsia.

Huumorintaju on ihmisen tärkein ominaisuus.

Ainiin se video, mistä kaikki alkoi. Se on tässä (siirryt toiseen palveluun). Naurattaako? Ei minuakaan ensimmäisellä katselukerralla.