Kouluparakeista tuli miljoonabisnes

Väistötiloja toimittavat yritykset hyötyvät merkittävästi koulujen ja päiväkotien homeongelmista. Alan liikevaihto on kasvanut 15 vuodessa kymmeniin miljooniin euroihin.

Kotimaa
Ehnroosin koululaiset opiskelevat parakeissa ainakin tulevat vuodet.
Ehnroosin koululaiset opiskelevat parakeissa ainakin tulevat vuodet.Yle

Mäntsälässä Ehnroosin koulun oppilaat ovat paenneet sisäilmaongelmia urheilukentälle Cramon toimittamaan parakkikouluun. Järjestely maksaa kunnalle vuokra- ja huoltomenoina 1,5 miljoonaa euroa vuodessa ja koulunkäynti kopeissa jatkunee vielä vuosia. Uuden Ehnroosin koulun on arvioitu valmistuvan vasta 2018.

– Kun me tarvitsemme tiloja, niin joudumme turvautumaan näihin väistötilaratkaisuihin niin kauan kun me saadaan uudet toteutettua, sanoo Mäntsälän tekninen johtaja Hannu Seppälä.

Ehnroosin oppilaat eivät ole ainoita parakkikoululaisia Suomessa. Päivittäin tuhannet oppilaat ja päiväkotilapset viettävät koulupäivänsä väliaikaistiloissa. Tilojen vuokrauksesta on tullut alan yrityksille oivaa liiketoimintaa. Markkinajohtajat Cramo Adapteo ja Parmaco Oy takoivat viime vuonna väistötiloillaan muhkeita liikevaihtoja. Cramon liikevaihto oli tilatoimitusten osalta 21,5 miljoonaa euroa ja Parmacon vastaava luku kohosi 22,5 miljoonaan euroon.

– Meiltä monesti kysytään, että eletäänkö me homekouluista. Toisaalta heitän aina vastakysymyksen, että mitä jos meitä tai muita tälle liiketoiminta-alueelle sijoittuvia yrityksiä ei olisi olemassa, niin mitä sitten kävisi, sanoo Cramo Adapteon myyntijohtaja Karri Frisk.

Kysyntä alkoi vuonna 1999

Niin Cramon kuin Parmaconkin suurimpia asiakkaita ovat koulujaan ja päiväkotejaan korjaavat kunnat, mutta väistötiloja toimitetaan myös sairaanhoitopiireille ja kuntayhtymille. Parmaco Oy:n toimitusjohtaja Ossi Alastalo muistelee, että väistötilojen kysyntä lähti kasvuun 15 vuotta sitten.

– Vuonna 1999 teimme ensimmäisen koulun remontin aikasen ratkaisun. Siitä saakka koko ala on ollut kasvamaan päin. Huolestuttavaa toki on, että samoja kohteita korjataan kohta uudelleen, Alastalo maalailee.

Tuhansia neliöitä vuokralla

Suomessa väistötilatoimittajia on vielä alle kymmenen, mutta parhaillaan tiloja on vuokralla jopa satoja tuhansia neliöitä ympäri maata. Homeisia kouluja ja päiväkoteja paljastuu edelleen tämän tästä, joten kissanpäiviä tilatoimittajille lienee tiedossa vastaisuudessakin.

– Kouluja ja päiväkoteja on jo paljon saneerattu. Se, että kuinka kauan ne tarpeet lopulta kestävät tästä eteenpäin tällä tasolla, niin sitä ei voi kukaan tietää. Mutta tällä hetkellä kysyntä on vielä kovaa, Frisk sanoo.

Harmaita parakkirakennuksia on arvosteltu rumasta ulkonäöstä ja ajoittaisesta kylmyydestä, mutta ainakin Mäntsälässä kokemukset ovat olleet hyvät.

– Niistä ei ole tullut ainakaan terveydellisiä valituksia. Kylmyyttä on jossain vaiheessa valiteltu, mutta sisäilmaan liittyviä palautteita ei ole tullut.