Sanni Grahn-Laasonen jatkaa normitalkoita ympäristöhallinnossa

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen Forssasta nimitetään ympäristöministeriksi perjantaina. Forssan seutu on profiloitunut järkivihreäksi ja siltä pohjalta uuteen työhönsä ponnistaa myös Grahn-Laasonen.

politiikka
Sanni Grahn-Laaksonen ja Alexander Stubb.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kokoomuksen ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen on kotoisin Forssasta. Seudun elinkeinostrategia perustuu ympäristöystävälliseen ja kestävää kehitystä tukevaan toimintaan, niin sanottuun järkivihreyteen. Miten Forssan siis seutu hyötyy siitä, että juuri ympäristöministeri on forssalainen?

– Tietenkin valtioneuvoston jäsenenä toimitaan koko Suomen asialla, mutta ei siitä ainakaan ole haittaa Forssan seutukunnalle, että oma ministeri on sieltä. Itselleni tähän tehtävään antaa hyvän pohjan se, että tämä järkivihreä Forssan seutu on arkipäivää minulle, olen sen kanssa ollut paljon tekemisissä tähän asti ja sieltä tulee paljon eväitä tähän tehtävään.

Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtajanakin toimivalle Sanni Grahn-Laasoselle järkivihreys merkitsee tätä:

– Järkivihreys on arjen ympäristöystävällisten valintojen mahdollistamista ja niihin kannustamista, ja sentyyppisiä tekoja, joissa otetaan huomioon kokonaisuus, missä mennään. Esimerkiksi energiapolitiikassa päämäärä on tärkein ja keinot pitää löytää sitä palvelemaan. Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti tavoitteena on siirtyminen kohti hiilineutraalia Suomea, silloin pitää löytää energiaratkaisuja, jotka tukevat tätä tavoitetta askel kerrallaan, ja tässä ajattelussa myös vihreät teknologiat ovat isossa roolissa.

Ei dramaattisia muutoksia suuriin linjoihin

Kun ympäristöministeri vaihtuu perjantaina vihreästä Ville Niinistöstä järkivihreään kokoomuslaiseen, mikä muuttuu?

– Suuri linja ei dramaattisesti yhdessä yössä muutu, mutta meillä on keinoista ollut erilainen näkemys neuvottelupöydissä aikaisemmin. Sisältökysymyksiin on hyvä palata, kun nimitys on varmistunut ja työ on alkanut, Grahn-Laasonen muotoilee.

Säätelyn purkaminen ja normitalkoilu (siirryt toiseen palveluun) on ollut aiemminkin Grahn-Laasosen sydämenasia. Hän toi esiin jo keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että ympäristöhallinnon lupaprosesseja aiotaan joustavoittaa ja päällekkäisiä prosesseja miettiä uudelleen.

– Tätä työtä ympäristöministeriössä on jo valmisteltukin ja pääsen hyvin valmisteltuun pöytään. Uskon, että tässä on saavutettavissa tuloksia vielä tällä vaalikaudella, ympäristönsuojelun tavoitteista tinkimättä.

Kansanedustajasta ministeriksi ryhtyminen muuttaa Grahn-Laasosen arkea.

– Tilanne on uusi itsellenikin. Perehtyminen on alkanut, paperipinot ovat valtavat ja omaksuttavaa on paljon, työssä on paljon EU-ulottuvuuttakin eli varmasti kiireistä arkea tulee olemaan. Turvaverkot, kotijoukot ovat valjastettuna ja täysillä mukana, tuleva ympäristöministeri kiittelee.