Kuin 6 oikein ja lisänumerot – Johanna pääsi viimein pitkäaikaistyöttömyyden piinasta

Yle Keski-Pohjanmaa tapasi puolitoista vuotta sitten kokkolalaisen Johanna Laakson, jonka 90-luvun lama oli ajanut työttömyyskierteeseen. Takana oli muun muassa pätkätöitä mitä erilaisimmilla aloilla sekä oman yrityksen kaatuminen. Nyt 40-vuotias on saanut vuoden pestin haavealaltaan.

Kotimaa
Kuvassa kokkolalainen Johanna Laakso työpisteensä äärellä toimistossa.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Kokkolalaiselta Johanna Laaksolta löytyy taskustaan myyntimerkantin paperit, kello- ja kulta-alan erikoistutkinto sekä isännöitsijän ammattitutkinto. Vuosien varrella hän on tehnyt pätkätöitä provisiopalkalla ja työllistämistuella esimerkiksi siivoojana ja puhelinmyyjänä.

Laakso on ollut kotona kaksospoikiensa kanssa viimeiset viisi ja puoli vuotta. Näistä kaksi ja puoli vuotta hän on ollut työttömänä.

Nyt työvalmennuksen asiantuntija- ja palveluorganisaatio Kokkosäätiön avokonttorissa istuu hymyilevä nainen. Laakso on ollut palkkatuen ansiosta töissä säätiön isännöinti- ja kiinteistöpalveluissa syyskuun puolivälistä alkaen.

– Kyllä siinä meni pari päivää sulatellessa, että olen nyt työssä käyvä ihminen. Tunnelmat ovat aika uskomattomat, kun sain tämän paikan ja kuulun nyt johonkin porukkaan. Tämä ala on ollut minulla ykköstoiveena.

Ennen tätä työtä Laakso ei ole koskaan saanut kuukausittain tiettyä palkkasummaa tililleen.

– Kyllä se kummasti rauhoittaa mieltä, kun voi etukäteen suunnitella asioita. Nyt esimerkiksi aina tiedän, milloin saan jonkin ison laskun maksettua.

Tunnelmat ovat aika uskomattomat, kun sain tämän paikan ja kuulun nyt johonkin porukkaan.

Johanna Laakso, Kokkola

"Kuin 6 oikein ja lisänumerot"

Laakso on töissä Kokkotyösäätiön uudella osastolla, joten kaikki on täytynyt aloittaa tyhjästä. Työ painottuukin nyt markkinointiin ja asiakkaiden hankintaan. Jatkossa hänellä on myös alaisia, jotka vastaavat kiinteistöhuollon käytännön töistä. Laakso nauttii työstä, vaikka urakkaa riittää.

– Se tekee tästä työstä juuri mielenkiintoisen. Hyvä, että edes maltan nukkua öisin, kun mietin työasioita. Kaikki parhaat ideat tuntuvat tulevan yöllä.

Perheen 5-vuotiaat kaksospojat ovat päässeet nyt ensimmäistä kertaa päiväkotiin. Sumpliminen isän vuorotyön ja äidin työaikojen kanssa on alkanut.

– Tämä on meille sen verran suuri muutos, että kestää varmaankin vähän aikaa, että totumme tähän.

Työsopimus on vuoden mittainen, mutta Laakson mukaan jatkoa on todennäköisesti luvassa.

– Ei ole tietenkään luvattu, että saan olla täällä ikuisesti. Täytyyhän sitä katsoa, miten tässä pärjään. Hyvin olen kuitenkin mielestäni päässyt alkuun.

Laakso kuvaili puolitoista vuotta sitten vakituista työpaikkaa lottovoittona. Miltä tämä vuoden pesti tuntuu?

– Kyllä tämä nyt on ainakin 6 oikein ja lisänumerot. Saa nähdä, tuleeko tästä vielä se 7 oikein, Laakso naurahtaa.