Pelaaminen voittaa lukemisen aivojen aktivoimisessa

Pelaamisen ja videopelien psykologisia vaikutuksia tutkivan psykologi Berni Goodin mukaan pelaaminen helpottaa erityisesti muistamista. Kirjoista luopumiseen hän ei kuitenkaan usko.

tiede
Kasvatuspeli
Erkki Alho / Yle

Kajaanissa Northern Games Summit -tapahtumassa (siirryt toiseen palveluun) esiintyvän brittiläisen psykologin Berni Goodin mukaan videopelit ja pelaaminen voivat toimia hyvinä oppimisen välineinä. Goodin mukaan pelaaminen kehittää tuotteliaisuutta ja luovuutta, sekä pelaaminen aktivoi useampia aivojen osia kuin lukeminen. Good kertoo tutkimusten osoittavan, että pelaaminen voi kehittää ihmisen tietojen käsittelyn taitoja (siirryt toiseen palveluun).

Tällä on Goodin mukaan merkittävä vaikutus perinteiseen opetukseen.

– Jos lapsilta kysytään, haluavatko he oppia perinteisten liitutaulujen ja kirjojen kautta vai videopelien kautta, on vastauksena videopelit. Syynä tähän on se, että pelaaminen on mielenkiintoa ylläpitävää, armollista, aktiivista toimimista, ja se stimuloi oppilaita tavalla, jota perinteinen opiskelu ei mahdollisesti tekisi.

Oppilaat opettajina

Meillä on siis lapsia, jotka opettavat toisiaan toimimaan videopelien avulla.

Berni Good

Good käyttää esimerkkinäMinecraft (siirryt toiseen palveluun)-peliä. Pelin perusajatuksena on selviytyminen ja taitojensa kehittäminen avoimessa maailmassa, käyttäenhyväksi pelistä löytyviä tarpeita.

– Minecraftin moninpelaaminen mahdollistaa sen, että lapset voivat opettaa toisilleen tarvittavia taitoja ja tiettyjen rakenteiden ja laitteiden vaatimia yhdistelmiä. Meillä on siis lapsia, jotka opettavat toisiaan toimimaan videopelien avulla.

Berni Good
Berni Good on tutkinut pelaamisen vaikutuksia.Jarkko Remahl / Yle

Vaikka pelaaminen olisikin tehokas opetusväline, ei Berni Good usko kirjojen katoavan minnekään.

– Videopelien kautta oppiessa käsittelemme saamaamme informaatiota syvemmin, jolloin sen muistaminenkin on helpompaa. Uskon kuitenkin, että kirjoille on aina paikkansa, ne ovat meille historiallisestikin erittäin arvokkaita, mutta voisimme myös yhdistää perinteisiä ja uusia keinoja oppimiseen. Näin tehdään jo muun muassa Yhdysvalloissa ja Englannissa, missä opettajat ovat ottaneet videopelit osaksi opetusta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus