1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Miitta Sorvali rakastui Lappiin – osti maalaistalon Kittilästä

Näyttelijä Miitta Sorvali on menettänyt sydämensä Lapille. Pohjoisilta leveyksiltä löytyy nyt myös oma rauhan tyyssija: vanha maalaistalo, jossa tuijotella takkatulta, kun ulkona pyryttää.

Monivammainen Mervi Korhonen kokeili tv-toimittajan työtä. Kuva: YLE

Lapin kaipuusta on tullut tuttu tunne näyttelijä Miitta Sorvalille.

– Viime kesänä (2013) ostimme maalaistalon sieltä Kittilästä. Olen ollut siellä vasta vähän, mutta olen niin rakastunut jo Lappiin, Miitta sanoo.

Talo seisoo joen rannalla, Levin pohjoispuolella.

Rauha on tarttuvaa laatua

Häntä kiehtovat Lapissa oman talon lisäksi pohjoinen puheenparsi, maisema ja ihmiset.

– Olen heti huomannut naapureistakin, ja ihmisistä, joihin olen törmännyt, että jotenkin pidän lappilaisista: suoria, huumorintajuisia, lämpimiä ja helposti lähestyttäviä ihmisiä.

Suoria, huumorintajuisia, lämpimiä ja helposti lähestyttäviä ihmisiä.

Miitta Sorvali lappilaisista

Miitan mielestä elämänmeno Lapissa on asteen verran leppoisampaa. Kiivas kiire jää taakse jo napapiirin tuntumassa.

– Jos käymme siinä rautatieasemalla kahvilla, niin jo siellä se kahvilan kassa ja ne ihmiset ovat rauhallisempia. Ja jos menen joskus bussilla Leville saakka, niin se kuljettajakin on että "no haet rauhassa sen kahvin, kyllä me sitte ehitään lähtiä".

Lapin rauha on Miitan mielestä tarttuvaa laatua. Hän toivoo, että samalla tavalla tarttuu aikanaan myös paikallinen murre.

– Luotan siihen, että jotenkin vaistonvaraisesti opin, kun olen siellä ja kuuntelen kun ihmiset puhuvat. Mutta en kyllä kehtaa sitä vielä itse yrittää, Miitta nauraa.

Vinkkejäkin murteen opetteluun on jo tullut.

– Joku sanoi, että sen kun pistät hoota joka väliin, niin kyllä sinulle huomautellaan, että se on väärässä välissä. Että en minä sitä vielä osaa, mutta tykkään kielistä ja minua kiehtoo tuo Lapin kieli. Se vain kuulostaa korvaani hyvin kauniilta.

"Lapin miehet – heissä on jotain erityisen ihanaa"

Tällä hetkellä Miitta Sorvali on mukana myös TV1:n YleLeaksissa. Siinä Miitta ei kommentoi ajankohtaisia itsenään, vaan Tellervo von Appelgrenin hahmossa.

Myös rouva von Appelgrenilla on sanottavanaan sananen Lapista.

– Lappi on aivan fantastinen, Suomen kiehtovin alue! Siellä ihmiset ovat jotenkin niin avoimia ja sanoisinko... ihastuttavia. Lapin miehet – heissä on jotain erityisen ihanaa. On sääli, että niin harva lappilainen on päätynyt näyttelijäksi. Minä luulen, että heistä olisi siihenkin erittäin paljon.

Miitta Sorvali esiintyy täällä viikolla Lapin suurimmassa teatteritapahtumassa, Kittilässä ja Levillä järjestettävillä Staalon teatterifesteillä.