Osattiin sitä ennenkin: Kolin kansallismaisemaan haaveiltiin hulppeaa kylpylää 100 vuotta sitten

Arkkitehti David Frölander-Ulf hahmotteli Pielisen rannalle suuruudenhullulta vaikuttavaa kylpylaitosta, joka ei koskaan toteutunut. Kylpyläsuunnitelmat, tosin eri mittakaavassa, ovat todellisuutta nykyäänkin.

Kotimaa
David Frölander-Ulfin piirustus Kolin kylpyläunelmasta.
Suomalaiset kylpylät -kirja / Suomen rakennustaiteen museon kokoelmat

Kolin kansallismaisemassa Lieksassa vaaran laella on nykyisin mahdollista polskia pienimuotoisessa luksuskylpylässä, joka sijaitsee hotellin yhteydessä. Alemmas Purnuniemeen on tulossa monien vaikeuksien jälkeen hotelli-kylpylä, jonka valmistumisaikataulu on hämärän peitossa.

Romanttinen höpsötys olisi voinut sopiakin Kolille.

Liisa Suvikumpu

Kylpylät eivät ole pelkästään 2000-luvun ajattelua, vaan kylpylaitos on ollut suunnitteilla Kolille jo vuonna 1914-1918. Historioitsija Liisa SuvikummunSuomalaiset kylpylät-kirjassa (SKS Kirjat, 2014) esitellään ruotsalaissyntyisen arkkitehti David Frölander-Ulfin piirustusta rakennuksesta, jossa on nähtävillä alppimaja–jugendlinna–pitsihuvila-tyylisekoitus.

Kolin Purnuniemen kylpylä rakenteilla.
Kylpylän rakentaminen alkoi Kolin Purnuniemessä jo vuonna 2011, eikä valmista ole vieläkään tullut.Anu Rummukainen / Yle

– Kävin läpi kirjaani varten Suomen rakennustaiteen museon arkistoja ja kuva osui eteeni. Yllätyin todella, koska valtava kylpyläsuunnitelma Kolille ei tuntunut olevan kenenkään tiedossa, kertoo Suvikumpu.

– Suunnitelma vaikuttaa kokoluokassaan hörhöltä ja melkein koomiselta. Toisaalta romanttinen höpsötys olisi voinut sopiakin Kolille.

Kirjassa kerrotaan, kuinka monia ravintola-, hotelli- ja yrityssisustuksia laatinut Frölander-Ulf tunsi Suomen matkailu- ja palvelualan johtajiston hyvin. Siksi ei ole ihme, että juuri hän hahmotteli Karjalan valloitusta kylpylöiden kultakauden huipulla 1910-luvun lopussa. Sittemmin kylpylöiden laskukausi sekä Suomen epäselvä poliittinen ja taloudellinen tilanne lienevät haudanneet haaveet Kolin kansainväliset mitat täyttävästä Kuranstaltista eli parantolasta.

David Frölander-Ulf on suunnitellut muun muassa helsinkiläisen ravintola Adlonin sisustuksen.