Kärsitkö kuivasta ihosta – vaihda vesipesu voiteisiin

Vesi voi olla voitehista vanhin, muttei aina riittävä. Ihotautilääkäri suosittelee kuivaihoisia kokeilemaan voidepesua. Tärkeintä on kuitenkin kuunnella ihoaan: mikä tuntuu pahalta, on pahaa ja mikä tuntuu hyvältä, on hyvää.

ilmiöt
Vesihana
Fancy Marnie Burkhardt

Kun lämmityskausi taas kesän jälkeen sisätiloissa käynnistyy, se tarkoittaa yleensä myös sitä, että sisäilma kuivuu. Ja mitä kuivemmassa ilmassa oleskellaan, sitä kuivempi on myös iho.

Ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen vinkkaa, että syksyllä kannattaa alkaa kiinnittää ihon kuivuuteen ja ihon hoitoon ihan erityistä huomiota.

- Mitä kuivempi iho on, sitä kutisevampi se on. Ja mitä kutisevampi iho on, sitä varmemmin sinne menevät myös kynnet ja sen mukana tulevat kynnen vihat.

Ihotautilääkärin mukaan yksi helppo tapa estää ihon kuivumista on voidepesu.

- Kun ottaa suihkuun mukaan jonkin kosteuttavan perusvoiteen ja käyttää sitä saippuan tapaan, niin iho on mukavamman tuntuinen suihkun jälkeen.

Iho kertoo, mitä se kaipaa

Ennen vanhaan hoettiin, että "vesi vanhin voitehista". Moni kosmetologi kuitenkin ohjeistaa asiakkaitaan, ettei esimerkiksi kasvoja kannattaisi pestä pelkällä vedellä, vaan erilaisilla kasvonpesuun tarkoitetuilla tuotteilla.

Ihotautilääkäri on kosmetologien kanssa osittain samoilla linjoilla: toisinaan pelkkä vesi voi kuivattaa ihoa liikaa.

- Iho ohenee ja kuivuu vanhetessaan ja toisilla on muuten vain kuivempi iho kuin toisilla. Esimerkiksi atoopikon iho on muuutenkin yleensä kuivempi.

Yleensä iho osaa kuitenkin itse kertoa, mitä se kaipaa. Ja jos vesi ja saippua eivät ihoa ärsytä, nekin ovat Huikko-Tarvaisen mukaan ihan toimiva yhdistelmä.

- Kannattaa kuunnella ihoa. Iho on helppo elin: mikä tuntuu pahalta, on pahaa ja mikä tuntuu hyvältä, on hyvää.

Hoitoväsy voi yllättää ihon

Varsinkin talvella moni kosteuttaa ihoaan erilaisilla voiteilla. Kauppojen hyllyillä valinnanvaraa löytyy ja joskus voi olla tarpeenkin vaihtaa voiteesta toiseen. Jos käyttää samaa kosteusvoidetta jatkuvasti aamuin illoin, saattaa voiteen teho heikentyä.

Huikko-Tarvainen kertoo, että ilmiölle on nimikin: takyfylaksia eli hoitoväsy.

Iho on helppo elin: mikä tuntuu pahalta, on pahaa ja mikä tuntuu hyvältä, on hyvää.

Sari Huikko-Tarvainen

- Alunperin ihanalta, sopivalta ja mukavalta tuntunut voide alkaakin ärsyttää. Voi jopa tuntua, että on allergisoitunut sille.

Jos hoitoväsy yllättää, kannattaa yksinkertaisesti pistää voide muutamaksi kuukaudeksi jäähylle ja ottaa jokin toisentyyppinen voide käyttöön.

- Meillähän on neljä vuodenaikaa. Kesä voi olla aika hikinen, että jos silloin käyttää yhtä rasvaisia voiteita kuin talvella, ne voivat tuntua varsin epämiellyttäviltä.

Ja sama pätee tietenkin myös toisinpäin: kesävoide voi syksyn ja talven kuivuudessa tuntua liian kevyeltä.

Ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvaista Yle Keski-Suomelle haastatteli Timo Hytönen.