Hyppää sisältöön

Kunnat yrittävät välttää talouden kriisiytymistä leasaamalla

Tiukassa talouskurissa kamppailevat kunnat ovat kiinnostuneet leasauksesta isojen investointien rahoittamiseksi. Kuntarahoitus on tarjonnut kunnille kiinteistöleasausta vaihtoehtoisena rahoitusmuotona nyt parin vuoden ajan. Esimerkiksi Kauhajoki ja Lapua suunnittelevat koululeasausta.

Uutta lukiorakennusta odotetaan Lapualla kuin kuuta nousevaa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Lapualla painitaan tällä hetkellä kouluongelman kanssa. Lukio kaipaa kipeästi uusia tiloja ja alakouluja on väistötiloissa. Viime vuonna hyväksyttiin suunnitelma ison Alangon koulukeskuksen rakentamiseksi keskustan liepeille. Investointina se on jopa 20 miljoonaa euroa. Sellainen määrä lisää lainaa voisi suistaa kaupungin kriisikuntamenettelyyn.

Siksi yhtenä koulurakentamisen rahoitusvaihtoehtona on vakavaan harkintaan noussut leasaus. Lapuan kaupunginjohtaja Arto Lepistö kannattaa leasausta. 

– Kiinteistöleasingiä on vertailtu suoran lainan ottamiseen. Se ei kaupungin taloutta pelasta, mutta olen viehättynyt siitä. Rahoitus ei näy kaupungin taseessa lainana, eikä nosta lainakantaa tai heikennä kaupungin omavaraisuusastetta, jotka ovat keskeisiä tunnuslukuja, jos katsotaan kriisikuntamenettelyyn joutumista, perustelee Lepistö.

Leasaus houkuttaa

Kiinteistön leasaaminen siis näyttää hyvältä ainakin paperilla. Siksi kai talouden kanssa kamppailevat kunnat kokevat sen kiinnostavana. Useita hankkeita on maassamme vireillä. Kuntarahoituksesta kerrotaan, että kiinteistöleasausta on käytetty jo jätevedenpuhdistamon, sairaanhoitopiirin keskuskeittiön ja koulukampuksen rakentamiseen.

– Vaikka kunnat saavat suhteellisen edullisesti myös lainaa, leasaus on silti kilpailukykyinen lainaan nähden, vakuuttaa Lapuan kaupunginjohtaja Lepistö.

Samaan uskoo Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti. Kauhajoki aikoo rakentaa Aronkylään uuden koulun leasing-rahoituksella. Aron koulun rakentamisen rahoituksen päättää Kauhajoen valtuusto ensi viikolla.

– Leasaus on houkutteleva vaihtoehto. Se ei näy kunnan velkana, mutta toki leasing-vastuuna, analysoi Kuja-Lipasti.

Ja epäilyttää

Lapuan kaupunginhallituksen jäsen Panu Lahdensuo (kok.) toteaa, että leasaus on kikkailua, jos sillä yritetään piilottaa kunnan todellista taloustilannetta. Myös hänen puoluetoverinsa valtuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen (kok.) suhtautuu varauksella.

– Se voi olla ihan hyvä vaihtoehto, jos kunnan talous on erinomaisessa kunnossa. Mutta jos tulee huonoja vuosia, voi olla vaarana, että joudutaan ottamaan lainaa, että pystytään maksamaan leasing-vuokra. Silloin maksetaan korkoa korolle ja se ei ole järkevää. Toinen heikkous on, että liisaus sulkee pois valtionavut, selittää Pöntinen.

– Leasaus on myös kallis vaihtoehto, uskoo Lahdensuo.

Pöntinen ja Lahdensuo epäilevät myös koko koulukeskus-hanketta. Lahdensuo teki elokuussa valtuustoaloitteen, joka voi aloittaa alusta koko koulusuunnittelun. Lahdensuon mielestä Alangon ison koulukeskuksen rakentaminen on liian kallista ja hän esittää, että korjattaisiinkin vanhoja ja rakennettaisiin uutta niiden yhteyteen. Silloin investoinnin määrä putoaisi alle puoleen alkuperäisestä Alangon hankkeesta.

– Siksi isosta koulukeskus-hankkeesta pitää luopua. Meillä ei ole varaa siihen. Rahoitus on tässä toissijainen asia, sanoo Pöntinen.